image
Sursa foto: jurnal.md

Dosarul Domnica Manole, aproape de final: „Îmi pun toată speranța că judecătorii vor înțelege că un abuz naște alte abuzuri”

Examinarea dosarului „Domnica Manole”, în care fosta judecătoare insistă asupra anulării deciziei Consiliului Superior al Magistraturii, prin care a fost demisă din sistem, a intrat pe linie dreaptă. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție s-au retras în deliberări. Pronunțarea deciziei în acest dosar a fost programată pentru luni.

Domnica Manole susține că până acum a fost nevoită să treacă printr-o procedură umilitoare și discriminatorie. Magistrata spune că în cadrul ședinței judiciare a demonstrat cu lux de amănunte toate încălcările și abuzul comis de Consiliul Superior al Magistraturii în adresa sa.

„Am demonstrat faptul că din tot dosarul care a fost creat artificial de către CSM, doar cu un singur scop, de a elimina judecătorul Domnica Manole din funcția de judecător cu orice preț. Din acest dosar practic nu a rămas nimic, deoarece am fost invitată la data de 4 iulie 2017 doar pentru o singură acuzare: examinarea avizelor Serviciului de Informații și Securitate ca ulterior, prin hotărâre, să fie să ajung la șase acuzații care în genere nu au fost examinate în ședința judiciară”, a precizat fosta judecătoare.

Domnica Manole se întreabă cum s-ar fi procedat dacă într-o altă cauză un judecător ar fi luat o decizie fără să examineze dosarul.

„Dacă un judecător și-ar permite să pronunțe o hotărâre sau o sentință de acuzare fără a examina probele sau fără a audia părțile, ce s-ar întâmpla cu acel judecător? Cred că va fi un dosar de abuz în serviciu. De ce atunci judecătorii sunt responsabilizați pentru asemenea abuzuri, dar CSM care are obligația de a apăra drepturile magistraților, nu este sancționat, pentru acele încălcări care au fost comise în cadrul eliminării mele din funcție”, a adăugat Domnica Manole.

Pauza luată de completul de judecători pentru deliberare este „un semn bun”, afirmă avocata Viorica Grecu.

„Am prezentat probe, argumente. Au fost emise două hotărâri de către Curtea Constituțională care are influență și aplicabilitate directă în această cauză. Deci este totul într-atât de clar, încât instanța nu poate decât să corecteze greșelile admise de Consiliul Superior al Magistraturii la eliberarea din funcție a judecătorului Manole. La o altă concluzie decât aceasta nu ne așteptăm”, afirmă avocata.

Domnica Manole și avocata sa speră să fie luată o hotărâre bazată pe lege.

„Îmi pun toată speranța că judecătorii vor înțelege că un abuz naște alte abuzuri. Și că acest caz este un precedent care va rămâne pentru mulți ani în istoria justiției RM și că toți judecătorii urmăresc cu atenție acest caz. Am atenționat judecătorii ca să nu uite că ei sunt un exemplu pentru toți judecătorii sistemului judecătoresc și această hotărâre va fi analizată cu foarte mare atenție de alți judecători”, a punctat Domnica Manole.

În caz contrar, fosta judecătoare Domnica Manole va căuta dreptate la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Anul trecut, Consiliul Superior al Magistraturii a decis să o elibereze din funcție pe Domnica Manole în baza avizelor Serviciului de Informaţii şi Securitate, dar și pentru faptul că ar fi comunicat cu persoane implicate în mai multe dosare. Decizia CSM a provocat reacții din partea Delegației Uniunii Europene, a Ambasadei Statelor Unite, dar și a ONG-urilor din domeniu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: