image
Sursa foto: jurnal.md

Marșul Solidarității Presei: „Cerem respectarea dreptului la exprimare”

„Rușine”, „Cerem protejarea mass-mediei”, „O presă liberă-o societate liberă” au scandat reprezentanții mai multor organizații de media din Republica Moldova la Marșul Solidarității, care a dat startul Zilelor Libertății Presei în Moldova.

„Vom cere instituțiilor publice să nu tergiversează luarea unor decizii care ar facilita activitatea jurnaliștilor, să fie transparenți, să respecte dreptul jurnaliștilor la exprimare și să asigure accesul la informațiile de interes public”, spun organizatorii evenimentului.

„3 mai - Ziua Mondială a Libertății Presei este tocmai prilejul când să cerem cu glas tare ca politicienii, guvernarea să rezolve problemele mass-mediei. Din păcate foarte mulți colegi jurnaliști sunt acum prinși în aceste mecanisme de manipulare și dezinformare puse la cale de politicieni. Sunt și instituții independente în țara noastră în ele sunt tot mai puține și vocea lor este tot mai puțin auzită pentru că monopolurile sunt în plină desfășurare în țara noastră”, susține Petru Macovei.

În cadrul marșului, a fost lansat Memoriu privind libertatea presei în Republica Moldova în perioada 3 mai 2017 - 3 mai 2018.

„Am inclus în Memoriul nostru privind libertatea presei toate compartimentele care ar trebui să reflecte situația presei. De exemplu cel cu privire la concentrare și monopolizare. Constatăm că dă de iure nu avem concentrare, dar de facto avem politica editorială la multe posturi. Avem multă propagandă și manipulare internă. De asemenea piața publicitară este monopolizată, ceea ce este o mare problemă ”, a spus Nadine Gogu.

Marșul Solidarității a început la Parlament, după care a continuat la Președinție, Guvern și Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: