image
Sursa foto: napalete.sk

Tumoarea corupției de pe piața farmaceutică din Ucraina // Investigație

România a crescut volumul exportului medicamentelor în Ucraina cu 30%, dar poate dispărea de pe piața ucraineană din cauza corupției.

În locul Rusiei

România crește exportul medicamentelor pe piața din Ucraina. Conform statisticii, în anul 2017, comparativ cu anul 2016, acest indice s-a majorat cu aproape 30% și a atins cifra de 21 de mln. de dolari. În anul 2018, rezultatele for fi și mai mari. Doar în prima jumătate a anului pe piața ucraineană au fost comercializate medicamente românești de 12 mln. de dolari.

Aceasta situație se datorează conflictului militar dintre Kiev și Moscova. Relațiile comerciale dintre state sau deteriorat, inclusiv și în farmaceutică. În 2017, volumul medicamentelor din Rusia s-a micșorat până la 27 de mln. de dolari de la 31 de mln. de dolari în anul 2016, sau 13%. În ianuarie-iunie 2018, acest indice a căzut la cifra de 8,5 mln. de dolari și pentru prima dată a cedat livrările în Ucraina a producției din Româna.

Companiile românești au reacționat la schimbarea cererii și ajusta politicile de marketing. Spre exemplu, compania controlată de stat ANTIBIOTICE, plasată pe locul 4 în lista producătorilor de medicamente eliberate pe baza recetelor, în luna martie 2018 a luat decizia de a deschide reprezentanță în Ucraina și Moldova.

Potrivit datelor, datorită vânzărilor din Ucraina, compania a reușit să mărească volumele de vânzări în țările CSI la 9,4% în ianuarie-iunie 2018, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

Acest lucru este destul de real. La urma urmei, volumul pieței de droguri depășește 2 miliarde de dolari pe an.

În Chișinău, filiala ANTIBIOTICE deja funcționează. Pentru Ucraina nu există așa informative. Nu e exclus, că anume pe piața ucraineană compania din România poate întâmpina dificultăți.

Este prietenul meu și are minte așa

Multe medicamente din România au analogice în Ucraina. Spre exemplu “Zefort 1 G” pentru tratarea infecțiilor – liderul vânzărilor companiei ANTIBIOTICE – pot fi înlocuite cu "Ceftriaxona-Darnitsa"sau “Ceftriaxona-BHFZ", antibioticul "Amoksiplyus" – pe “Teraklav-Zdorov” sau “Ampicilin + Sulbactam-Farmec”, anti-inflamatorul"Clough" cu „Diclofenac-Sanatate” sau cu „Diclofenac-Darnitsa”.

Această diversitate e o practică obișnuită pentru o țară europeană. Concurența loială permite cetățenilor obținerea bunurilor de o calitate superioară la un preț atractiv. Spre regret în Ucraina nu toți sunt de această părere. Sunt semne care arată că există în jucător aproape de președintele țării care folosește metode non-poata în interesul companiei sale. Nu e exclus că concurenții din România să întâmpine dificultăți. E vorba de proprietarul fabricii “Darnitsa”, deputatul parlamentului din blocul lui Petro Porosenko, Gleb Zagorii. După dezintegrarea URSS, tatăl său a cumpărat acțiunile întreprinderii. Despre legalitatea privatizării până în prezent apar întrebari.

Ulterior fiul a preluat uzina, s-a înrădăcinat în politica mare și a devenit prietenul președintelui Petro Porosenko.

În anul 2005, în Ucraina a fost o istorie răsunatoare cu prietenii liderului Revoluției Portocalii, Victor Iuscenko, care a venit la putere pe valul protestelor. Șeful secretariatului său, acum decedat, Alexandr Zincenko, l-a acuzat de corupție pe Petro Porosenko – secretarul Consiliului pentru Securitate și Apărare, pe primul asistent și conducătorul cabinetului președintelui, Alexandr Tretiakov, și pe conducătorul Alexandr Martinenko.

Au trecut 13 ani. Petro Porosenko a devenit președinte. Nicolai Martinenko se afla în proces penal la Centrul Național Anticorupție din Ucraina.

Anexandr Tretiakov rămâne prietenul președintelui Petro Porosenko. Împreună cu Gleb Zagorie controlează monopolul jocurilor de noroc “UNL” și se ocupă de alt business netransparent.

De exemplu, mass-media din Ucraina a scris că proprietarul "Darnitsa" poate fi asociat cu exportul ilegal de chihlimbar în UE.

Posibilitățile mari a capitalului din umbră

Unde se duc veniturile ilegale poți doar să ghicești. Dar e clar că concurenții “Darnitsa” au anumite probleme.

BHFZ luptă împotriva încercărilor de absorbție neprietenoasă din partea “Darnitsa”. Compania lui Gleb Zagorii a cumpărat cu câțiva ani în urmă aproximativ 30% din acțiunile BHFZ din Kiev. S-a întâmplat imediat după alegerea primarului capitalei, campanie electorală finanțată de proprietarul “Dartitsa”.

În prezent, BHFZ încearcă acest acord în instanță de judecată. Compania “Interhim” se plânge de controalele din partea organelor de putere și atacurile așa-numiților activiști, care în alt stat s-ar fi ales cu dosare penale pentru infracțiune. Experții sunt de părerea că această comandă a fost dată de una și aceeași persoană.

Compania “Farmac” cere în instanță de judecată dreptul la preparatul “Corvalol”, care l-a elaborat și implementat de aproape 60 ani. Gleb Zagorii a început producerea analogului, adăugând la această marcă comercială denumirea întreprinderii sale. Judecătorii permit asemenea trucuri cu mărcile comerciale.

Între timp “Corvalol-Darnitsa” a acaparat jumătate din piața de desfacere. Au pătimit și companiile străine. În anul 2016, “Darnitsa” în instanța de judecată a privat compania austriacă Megainpharm de dreptul la un antiseptic pentru ochi.

Circulau zvonurile că compania ucraineană are sprijinul judecătorilor datorită lui Boris Lojkin – fostul șef al administrației prezențiale. El este prietenul lui Alexandr Tretiakov și Greb Zagorii, și a păstrat influența asupra judecătorilor prin subalternii săi.

Conform mass-media din Ucraina, Gleb Zagorii ar fi putut da comanda la înlăturarea directorului general “Farmak”, Filip Jrebovskaia. Dosarul nu a fost dus la sfârșit din cauza că Gleb Zagorii se ascunde în Crimeea.

În iulie 2017, a fost aruncată în aer mașina cu directorul general al companiei “Zdorovie”, Alexandr Dorovskii, care este în proces de judecată cu compania “Darnitsa” pentru dreptul de a produce unele medicamente. Alexandr Dorovskii nu a avut de suferit.

Compania Darnitsa este cercetată pentru fraude financiare. Potrivit unor surse, cu câțiva ani în urmă, compania a fost suspectată în deducerea de la impozite. mai mult de 10 milioane de dolari, prin mai multe companii de asigurare asociate cu “Integral Banca”. Dosarul nu a fost trimis în instanța de judecată.

Numele companiei a fost menționat în legătură cu comerțul ilegal în regiunea Donețk.

Circulau zvonurile că Greb Zagorii împreună cu soția s,. Ecaterina, au vrut să pună mâna pe una din companiile TV. Zagorii are influență asupra Serviciului de Stat al medicamentelor și drogurilor din Ucraina, care eliberează autorizații pentru comercializarea preparatelor medicale. De asemenea, Zagorii folosește legăturile sale pentru lobby sau blocarea unor legi.

Epilog

În 2005. Victor Iuscenko pentru a păstra postul său a concediat prietenii săi acuzați de corupție. În anul 2018, Petro Porosenko are de făcut aceeași alegere. El poate să închidă ochii de la afacerile dubioase a aliatilor săi. În acest caz, probabilitatea de a pierde alegerile crește. Dar și cu venirea noilor autorități ar putea apărea dosare penale nu doar la mediul de afacere a lui Petro Porosenko.

Sau șeful statului își va impune partenerii să-și desfășoare activitățile într-un mod european, în acest caz el poate avea șansa să rămână la punere pentru al doilea mandate cu sprijinul poporului și a partenerilor din Occident.

Dar pentru ucraineni regulile europene de afaceri înseamnă concurența loială și acces la cele mai bune produse și servicii la prețuri corecte, inclusiv la medicamentele din România.

Andrei Buraciov

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: