image
Sursa foto: Jurnal.md

Expert: Indiferent de înțelegerile lui Dodon cu Putin, prețul gazului pentru RM va scădea anul viitor

Prețul gazelor naturale livrate Republicii Moldova va scădea anul viitor indiferent de înțelegerile la care ar fi ajuns Igor Dodon și Vladimir Putin, comentează expertul în energetică, Sergiu Tofilat.

„În UE prețurile sunt în scădere. Spre exemplu, noi astăzi plătim 240 de dolari pentru mia de metri cubi, în UE prețul a scăzut sub 120 de dolari deja. Deci, oricum, indiferent de ce se înțelege Dodon cu Putin, prețul pentru Republica Moldova va scădea în anul viitor. Acum, dacă Dodon reușește să negocieze ceva cu Putin, asta trebuie să fie confirmat printr-un document – fie acord adițional la contractul Moldova-Gaz cu Gazprom, prin care se modifică formula de calcul sau poate fi eliminarea taxei de export al gazului către Gazprom, pentru că ei astăzi plătesc vreo 25 la sută din taxa la export”, a declarat Tofilat la Europa Liberă.

„Dacă Dodon nu reușește să ne arate un document, care să confirme niște înțelegeri cu Putin sau Gazprom, eu nu pot să cred în afirmațiile lui, pentru că, reieșind din formulă, gazul oricum se va ieftini. De aceea rămâne să vedem ce document va prezenta Dodon în confirmarea înțelegerilor lui cu Gazprom sau cu Putin”, a adăugat expertul.

Prețul de import pe care îl achită Republica Moldova se stabilește în baza contractului semnat între Moldova-Gaz și Gazprom. La formarea prețului se iau în considerație prețurile la gaz, păcură și motorină pe piața UE în anul precedent.

Preciză că, Igor Dodon a anunțat sâmbătă că, în cadrul vizitei sale la Moscova, a ajuns la o înțelegere cu Vladimir Putin că Rusia nu va majora prețul pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova în acest an, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: