image
Sursa foto: construimproiecte.ro

Încă șapte produse tradiționale moldovenești ar putea fi protejate ca indicații geografice

Noi indicații geografice pentru produse tradiționale moldovenești ar putea să obțină protecție. Acestea au fost identificate în cadrul unui studiu, elaborat de experții Proiectului Uniunii Europene „Suport pentru Asigurarea Respectării Drepturilor de Proprietate Intelectuală” în Republica Moldova.

Aceste produse sunt Kaurma (produs din carne de oi), Brânză de capră de Măgura, Miere de Codru, Miere din Codrii Tigheciului şi Mousse de miere cu pomuşoare de pădure, Pistil de fructe, condiment pisat uscat din ardei roşu dulce.

Experții au analizat cele trei zone economice şi agro-pedologice ale Republicii Moldova (zonele Nord, Centru şi Sud), 33 de raioane, UTAG şi municipiile Chişinău şi Bălţi.

În rezultat, au fost identificate 71 de produse, băuturi, bucate şi obiecte de meşteşugărit şi artizanat, dintre care 55 sunt produse agricole și agroalimentare, iar 16 - obiecte de meșteșugărit și atizanat.

La etapa de evaluare ulterioară, urmare interesului manifestat de mediul de afaceri, au fost selectate 7 produse pentru care urmează să fie obținută protecția IG sau a STG.

În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sunt protejate în baza înregistrării pe cale națională – 10 denumiri de origine, inclusiv 3 autohtone și 7 străine, precum și 7 indicații geografice autohtone.

Noutăţile partenerilor

comentarii: