image
Sursa foto: Romania2019.eu

Ministrul român de Externe nu recunoaște Guvernul Maia Sandu; Meleșcanu e de acord cu anticipatele dorite de Plahotniuc

Ministrul de Externe de la București, Teodor Melescanu, a precizat, luni, că nu recunoaște noul guvern de la Chișinău, scrie Ziare.com.

Intrebat de jurnalisti direct daca MAE recunoaste Guvernul Maia Sandu, asa cum au facut-o deja Uniunea Europeana, dar si Rusia, Melescanu a dat un NU diplomatic.

"Nu exista institutia recunoasterii guvernului, exista recunoasterea unui stat. Noi suntem preocupati ca exista o situatie exploziva si vrem sa subliniem ca trebuie gasite modalitati de a fi depasita aceasta situatie. Atunci cand lucrurile se incurca, solutia e sa ne intoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problema", a spus Melescanu, intr-o conferinta de presa.

El a precizat si ca ambasadorul Romaniei la Chisinau a avut o intrevedere cu presedintele Igor Dodon, alaturi de ceilalti sefi ai misiunilor diplomatice. Melescanu a povestit ca doar Dodon a vorbit 15 minute, dupa care i-a poftit afara pe ambasadori. Astfel, Melescanu a precizat ca i-a cerut ambasadorului roman sa aiba o intalnire si cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc.

Alegerile anticipate, aprobate de Melescanu, au fost decise de premierul Pavel Filip, omul lui Plahotniuc care a fost desemnat presedinte interimar de Curtea Constitutionala, comenteaza presa romana.

Ulterior, Melescanu a nuantat, spunand ca a exprimat pozitia sa personala, si nu a Ministerului de Externe si ca dupa conferinta de presa va fi o discutie cu reprezentantii mai multor institutii pentru formularea unei pozitii coerente, astfel incat "toata lumea sa vorbeasca pe aceeasi voce, cu floricelele de rigoare".

Acuzat ca a avut o reactie slaba la tot scandalul de peste Prut, Melescanu sa prevalat de pozitia Romaniei de stat care detine presedintia UE.

"Noi, Romania, ca stat membru care detine presedintia UE, am facut apel la toate fortele politice sa respecte procesul democratic. Asadar, a fost un apel la calm si retinere, precum si la dialog", a subliniat Melescanu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: