image
Sursa foto: crimemoldova.com

Prima sentință în dosarul Braguță: Un polițist și un deținut au fost condamnați la 4 și 5 ani de pușcărie

Un gardian de la Izolatorul de detenție preventivă din Chișinău și un deținut au fost condamnați cu executare, vineri, în dosarul morții lui Andrei Braguța. Alți trei foști deținuți și un gardian au fost condamnați cu suspendare, iar un gardian a fost achitat. Sentința a fost pronunțată de către Judecătoria Chișinău, după aproape cinci ore de deliberări.

Șeful de tură la Izolatorul de detenție preventivă, Igor Orbu, a fost condamnat la patru ani cu executare, subalternul său, Aurel Șapteboi, a fost condamnat la patru ani cu suspendare, iar gardianul Aurel Isachi a fost achitat, scrie Anticoruotie.md.

Dumitru Tabureanu, care ispășește în prezent o pedeapsă de 8 ani de închisoare, a fost condamnat la 5 ani cu executare, iar Adrian Gogu, Boris Bolocan și Stanslav Mircea, care au stat în aceeași celulă cu Braguță, au prmit pedepse de cinci ani de închisoare cu suspendarea executării.

Instanța i-a găsit pe cei șase condamnați vinovați de cauzarea leziunilor corporale medii, dar i-a achitat pentru tortură și tratamente inumane.

Amintim că procurorii au cerut între opt și nouă ani de închisoare pentru polițiștii din izolatorul de detenție și între nouă și 13 ani pentru codeținuți. Procurorul pe caz a declarat că va decide dacă va ataca sentința după ce va primi decizia motivată.

Avocatul PromoLex, Vadim Vieru, care susține cauza părinților lui Andrei Brăguță, a declarat că sentința reprezintă o mică victorie, însă o va ataca în instanța ierarhic superioară. ”Nu putem spune că nu s-a făcut justiție, mai ales că a fost condamnat cu executare un polițist. Da faptul că toți au fost achitați pentru tortură reprezintă temei pentru a ataca sentința”, a precizat apărătorul.

Andrei Brăguță, în vârstă de 31 ani, a decedat în condiții suspecte în penitenciar la 26 august, 2017, la mai puțin de două săptămâni după ce a fost reținut pentru depășirea limitei de viteză. Actul de expertiză medico-legală constată că victima a decedat la Penitenciarul spital din Pruncul din cauza unei pneumonii purulente, de care s-ar fi îmbolnăvit în detenţie. Mai multe secvențe video, dar și fotografii în care se văd echimoze pe corpul tânărului, arată că el a fost supus unor violențe în timp ce s-a aflat în custodia instituțiilor statului.

Actualmente pe rol se află încă două dosare penale în cazul morții lui Brăguță. Un dosar, în care 13 polițiști sunt învinuiți de moartea lui Brăguță, se află pe rol la Judecătoria Chișinău. Vadim Vieru spune că examinarea dosarului decurge anevoios din cauza numărului mare de participanți.

Într-un alt dosar sunt învinuiți doi medici de la Penitenciarul nr.16. Lor li se incriminează că nu i-au acordat lui Brăguță asistență medicală calificată. Medicii au stabilit o diagnoză greșită tânărului torturat și l-au ținut în condiții inumane, din care cauză nu a fost tratată pneumonia, ceea ce i-ar fi provocat decesul.

Iurie Obadă, Judecătorul care a sancționat arestul tânărului cu dizabilități psihice a fost demis din sistemul judecătoresc. La fel, și procurorul Ivan Filimon, care a instrumentat dosarul pornit pe numele lui Andrei Brăguță a fost eliberat din funcție. De asemenea, trei angajaţi ai sistemului penitenciar au fost sancţionaţi disciplinar în urma unei anchete de serviciu pornite după decesul tânărului Andrei Brăguţă. Şeful adjunct al Penitenciarului nr.16 de la Pruncul și șeful Serviciului medical al Penitenciarului nr.13 din Chișinău au fost concediaţi, în timp ce adjunctul ultimului a fost mustrat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: