image
Sursa foto: uefa.com

Anunţul făcut de UEFA le vizează în mod direct pe PSG şi Manchester City

UEFA a anunţat, în contextul dezvăluirilor din ancheta jurnalistică "Football Leaks", care ar sugera că anumite cazuri deja clasate nu au fost tratate corect, că ar putea redeschide anumite dosare legate de situaţia financiară a cluburilor europene, informează AFP, citată de Digisport.

"UEFA realizează în fiecare an o evaluare a tuturor cluburilor în raport cu exigenţele fair play-ului financiar în termeni de echilibru economic", se arată într-un comunicat al forului continental. "Dacă noile informaţii legate de această evaluare vor fi evidenţiate, UEFA le va utiliza pentru a le confrunta cu cifrele furnizate anterior şi va solicita explicaţii, clarificări sau dezminţiri cluburilor vizate", a adăugat UEFA.

Acest anunţ intervine în timp ce dezvăluirile din ancheta "Football Leaks", un proiect al mai multor publicaţii europene care au avut acces la documente din culisele fotbalului, au repus în discuţie problema eficacităţii fair play-ului financiar (FFP), introdus la începutul anilor 2010.

Acest intrument interzice cluburilor angajate în competiţiile europene să cheltuiască mai mulţi bani decât câştigă prin mijloace proprii, în limita a 30 de milioane de euro deficit pe trei sezoane, şi interzice, de asemenea, cluburilor să cheltuiască sume de bani pe care nu le produc ele însele.

Ori, "Football Leaks" consideră, în baza unor documente, că mai multe cluburi, între care Manchester City sau Paris Saint-Germain, au încercat să dribleze regulile FFP. În plus, site-ul francez Mediapart acuză UEFA că a "spălat peste 6 miliarde de euro din injecţii de cash", în timp ce cluburile sunt obligate să supravieţuiască doar din venituri proprii. "Aceşti privilegiaţi au putut trăi peste mijloacele lor, în afara oricărui raţionament economic şi violând regulile fair play-ului financiar", mai susţine Mediapart.

La începutul lunii noiembrie, Rafaele Poli, responsabil al Observatorului fotbalului de la Centrul internaţional de studiu al sportului (CIES) de la Neuchatel (Elveţia), a declarat că dacă "regulile ar fi fost aplicate, acestea ar fi frânat creşterea economică a celor două mari cluburi, PSG şi Manchester City. Dar acest lucru avantajează UEFA de a avea mai multă concurenţă în cea mai importantă competiţie a sa, deci, s-a găsit un aranjament".

Documentele publicate în cadrul anchetei Football Leaks arată că UEFA a acceptat ca Manchester City şi PSG să obţină venituri de la sponsori care au legătură cu proprietarii celor două cluburi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: