image
Sursa foto: gds.it

Afganistan: Civilii, vizaţi tot mai mult de grupările extremiste

Civilii afgani se află în continuare în vizorul extremiştilor, atacurile care îi vizează în mod deliberat făcând de două ori mai multe victime în primul trimestru al anului 2018 faţă de primele trei luni ale anului 2017, se arată într-un raport ONU, relatează AFP citată de Agerpres.

Circa 763 de civili au fost ucişi şi 1.495 au fost răniţi între ianuarie şi martie anul acesta în conflictul afgan, în total fiind 2.258 de victime, potrivit Misiunii ONU în Afganistan.

Însă, 39% dintre aceştia au fost victime ale talibanilor, Statului Islamic şi altor grupuri care 'vizează în mod deliberat civili', aproape dublu faţă de primele trei luni ale anului 2017, se precizează în raport.

Dacă această tendinţă va continua restul anului, tristul record din 2017, când aproape 2.300 de civili au fost ucişi sau răniţi în atacuri sinucigaşe şi în alte atacuri, va fi depăşit.

Grupurile insurgente, sau 'elemente antiguvernamentale' potrivit ONU, au făcut 1.500 de victime civile, adică 67% din totalul victimelor - cu 6% mai mult faţă de anul trecut. Talibanii sunt responsabili pentru jumătate dintre ele iar Statul Islamic pentru 11%, precizează raportul.

Capitala Kabul, unde un hotel de lux a fost luat cu asalt şi tineri credincioşi au fost vizaţi în timpul Anului Nou persan, a fost o ţintă importantă în primul trimestru din 2018. Circa 150 de persoane şi-au pierdut viaţa, în cea mai mare parte civili.

Ultimele statistici au fost publicate în momentul în care armatele americană şi afgană şi-au intensificat ofensiva terestră şi aeriană înainte de 'sezonul de luptă', care are loc primăvara în Afganistan, atunci când vremea se îmbunătăţeşte.

Organizaţia Naţiunilor Unite a cerut 'tuturor părţilor' să facă mai mult pentru a proteja civilii.

'Civilii afgani continuă să sufere, prinşi în conflict, într-un mod care poate fi prevenit: acest lucru trebuie să se oprească acum', a declarat Ingrid Hayden, adjunctul reprezentantului ONU în Afganistan.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: