image
Sursa foto: jurnal.md

Sărăcia îi scoate în stradă: Povestea bătrânilor nevoiți să muncească pentru a supraviețui cu pensii de câteva sute de lei

În loc să se bucure de odihnă la bătrânețe, sunt nevoiți să vină cu noaptea în cap la Chișinău că poate-poate câștigă un ban în plus. Este povestea tristă a vârstnicilor care au muncit o viață din greu, iar ajunși la pensie trebuie să muncească pentru a nu muri de foame.

Maria Toma are 63 de ani și face drum lung din satul Ghelăuza, raionul Strășeni. La Chișinău vinde pere și cătină. Ne-a povestit că nevoia o aduce aici, întrucât are o pensie de numai 913 lei. „Altă ieșire nu este. Nu se gândește conducerea la noi. Trebuie să ne gândim singuri pentru noi”, spune femeia.

O altă femeie, Varvara Barbos din Căpriana, vinde ciuperci. Spune că a ieșit la pensie acum jumătate de an, cu doar 700 de lei. La câțiva pași de ea și un bărbat din satul Tătărești, raionul Strășeni, a fost mânat de sărăcie din casă. Mai multe pensionare care vând și puținul pe care îl au și-au spus oful.

„Noi putem trăi cu pensiile acestea care le avem de 700, 800, 900 de lei? Și iată suntem nevoiți să stăm aici în stradă să înghețăm să mai facem pentru cei care.... Doamne Altă ieșire nu avem. Să facem milioanele celea pe care le-au furat. Atunci când ajungi la pensie ești bolnav și neputincios, pensia o dai toată pe medicamente și nu mai ajungi la pensie sănătos”.

„Numai promit, dar nu vor să ne ajute să nu ajungem noi pe drumuri să stăm să ne chinuim. Suntem bolnavi, vai de capul nostru, trăim de amăgeală și gata”.

Alt sector, aceeași situație. Bătrânele care vin de la țară stau de dimineață până seara, doar ca să vândă merindele aduse cu greu. Sofia Gori, în vârstă de 74 de ani, vine din Lozova cu bunătăți de vânzare.

„Ce facem în gospodărie, aceea aducem. Pătrunjel, o bucată de unt, o bucată de carne afumată. Ce să facem? Iată un usturoi pe care îl muncim noi. Mă mângâi cu lumea în rând, vorbesc cu o femeie, am mulți prieteni, dar să muncesc bucățica mea să o mănânc.”

Alături de ea se afla o pensionară din satul Grușova, raionul Criuleni. Valentina Buzila are 68 de ani și ne-a povestit că a muncit din greu toată viața, iar acum are o pensie de 500 de lei.

„Ce să faci, așa ni-i dă, așa e guvernul nostru. Numai comunalele să le dăm, dar de mâncare iată vii cu un măr și nici atunci nu îți dau voie să vinzi. Te alungă dintr-o parte în alta.”

Necăjiți, bătrânii spun că nici nu au la cine se adresa pentru a le fi auzită durerea.

„Nu ai la cine te adresa, nu are cine să răspundă. De aceea și suntem nevoiți... Ce, eu nu aș lăsa grădina ceea? Că eu sunt calică deja. Cinci frânturi am avut, două infarcturi, dar sunt nevoită și mă duc că nu am cu ce trăi.”

„Au făcut așa o pensie joasă și nu ne ajunge. Intrăm în iarnă, iar intrăm în datorii și iar în datorii. Pensie am 1200 de lei, dar pe două camere eu plătesc o mie și ceva și rămân fără niciun ban, dar de mâncare cu ce să trăiesc? Cu aer?”

Datele Biroului de Statistică arată că minimul de existență calculat pentru pensionari la începutul anului 2017 era de 1.566 de lei, iar valoarea medie a pensiei este cu 110 lei mai mică, adică 1.456 de lei. Iar deputații pensionari sunt asigurați de stat cu o pensie medie de patru ori mai mare, de 7.193 de lei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: