image
Sursa foto: simila.ro

Proiect de lege propus de PAS: Persoanele fizice care colectează nuci, asigurate social și medical

Persoanele fizice care desfășoară activități de colectare a nucilor, legumelor și altor produse agricole vor fi asigurate în mod obligatoriu prin sistemul de asigurări sociale și sistemul de asigurări medicale.

Asta prevede o inițiativă legislativă propusă de deputații din fracțiunea PAS, prin care se urmărește legalizarea comerțului cu nuci și alte produsele agricole, efectuat de către persoanele fizice.

Deputatul PAS Vladimir Bolea, care a prezentat proiectul în cadrul unei conferințe de presă, afirmă că acesta a fost inclus în politica fiscală pentru 2020 a Guvernului Sandu, fiind ulterior preluat și de către noua guvernare.

Inițiativa legislativă simplifică procedura de achiziție de la populație a producției agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal.

„Având o pondere deosebită în economia națională, piața nucului în Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, ce afectează grav statul și comunitatea de afaceri din acest domeniu, generând corupție, evaziuni fiscale, stimulând dezvoltarea economiei tenebre, monopol și contrabandă. Despre necesitatea întreprinderii acțiunilor activității de achiziționare de către intermediari se discută de mai mulți ani – prin acest proiect de lege ne punem scopul să aducem în câmpul legal convenabil toți participanții în această piață”, a declarat Vladimir Bolea.

Proiectul prevede că se va institui un regim fiscal pentru persoanele fizice care colectează produse agricole și legume în scopul comercializării ulterioare a acestora către agenții economici, valoarea de comercializare a cărora nu va depăși suma de 1,2 milioane de lei pe parcursul anului.

Astfel, agentului economic care va efectua achizițiile i se va reține un impozit în mărimea de 5% din plățile efectuate în folosul subiectului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: