image
Sursa foto: probjave.com

Rusia urmează să îşi extindă prezenţa economică într-un stat membru UE din Europa de Est

Două bănci ruseşti sunt pe punctul de a prelua o participaţie semnificativă la cel mai mare retailer alimentar din Croaţia, extinzând influenţa Moscovei într-un colţ al Uniunii Europene care s-a opus timp de mai mulţi ani investiţiilor ruseşti, transmite Bloomberg.

Băncile ruseşti de stat Sberbank PJSC şi VTB Group urmează să convertească în acţiuni datorii ale companiei Agrokor d.d. în valoare de aproximativ 1,4 miliarde euro. Această conversie a devenit posibilă după ce Sberbank a renunţat la acţiunile sale în justiţie pentru ca solicitările să fie recunoscute.

Participaţia care va fi deţinută de băncile ruseşti nu a fost încă stabilită, dar va depăşi toate investiţiile făcute de Rusia în Croaţia de la dobândirea independenţei.

În plus, tranzacţia va da Moscovei o nouă modalitate pentru a-şi extinde prezenţa într-o regiune care înainte de căderea comunismului a încercat să iasă de pe orbita Rusiei şi să treacă la un sistem democratic.

În timp ce Sberbank subliniază că pur şi simplu îşi protejează investiţia, ambasadorul Rusiei la Zagreb nu a ratat ocazia de a scoate în evidenţă semnificaţia politică a tranzacţiei.

"Mă întreb de ce prietenii voştri occidentali, partenerii voştri strategici nu au venit să vă ajute cu Agrokor. Rusia s-a dovedit încă odată că este un prieten de încredere al Croaţiei şi tot ceea ce facem aici este să promovăm stabilitatea ţării voastre", a declarat marţi ambasadorul Rusiei la Zagreb, Anvar Azimov.

Banca rusească şi-a făcut intrarea în scenă în anul 2014, când proprietarul Agrokor, Ivica Todoric, a avut nevoie să împrumute bani pentru a prelua un rival din Slovenia, Mercator Poslovni Sistem. În luna octombrie a anului trecut, Ivica Todoric, care a făcut din grupul Agrokor cea mai mare companie din Balcani, a fost inculpat pentru fraudă după ce un audit a descoperit datorii ascunse în valoare de sute de milioane de dolari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: