image
Sursa foto: mediafax.ro

Numărătoarea inversă: Parlamentul britanic va vota astăzi dacă va părăsi UE fără un acord

Parlamentul britanic va vota astăzi dacă va părăsi Uniunea Europeană în 16 zile fără un acord, întrucât guvernul a anunţat că va elimina tarifele de import pentru o gamă largă de bunuri în cazul unui Brexit fără acord, relatează Reuters.

Astăzi, deputaţii sunt de aşteptat să respingă un Brexit fără acord în cadrul unui vot care va avea loc la ora locală 19:00, iar joi vor vota dacă vor cere UE o întârziere a Brexitului, lucru cu care toţi ceilalţi 27 de membri ai blocului trebuie să fie de acord.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, reprezentând guvernele UE, a declarat că Marea Britanie ar trebui să ofere o "justificare credibilă" pentru orice cerere de întârziere, scrie mediafax.ro.

„Nu vom şti cât va fi această extindere, asta trebuie să decidă ei. Nu vom şti ce condiţii vor fi ataşate", a declarat ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, pentru postul de radio BBC.

Camera Comunelor a respins, marţi seară, Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Premierul Theresa May a declarat că miercuri va supune votului Camerei Comunelor o moţiune care prevede ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord Brexit. Dacă această posibilitate va fi respinsă, se va pune oficial problema amânării ieşirii Marii Britanii din Blocul comunitar, programată pe 29 martie.

Guvernul Marii Britanii a anunţat miercuri că va elimina tarifele de import pentru o gamă largă de mărfuri şi va evita o aşa-numită graniţă tare între Irlanda şi Irlanda de Nord în cazul unui Brexit fără acord.

La graniţa cu Irlanda, guvernul britanic a declarat că nu va introduce noi verificări sau controale asupra mărfurilor care ajung din Republica Irlanda în provincia britanică Irlanda de Nord în cazul unui Brexit fără acord, subliniind că planul va fi temporar şi unilateral.

"Măsurile anunţate astăzi recunosc circumstanţele unice ale Irlandei de Nord", a declarat Karen Bradley, secretar de stat britanic pentru Irlanda de Nord, într-o declaraţie. "Aceste aranjamente pot fi doar temporare şi pe termen scurt", a adăugat aceasta.

Marea Britanie ar încerca să intre urgent în discuţii cu Comisia Europeană şi guvernul irlandez pentru a conveni asupra unor măsuri pe termen lung pentru a evita o frontieră tare.

Mărfurile care trec frontiera din Irlanda în Irlanda de Nord nu vor fi acoperite de noul regim tarifar privind importurile.

Marea Britanie, Irlanda şi UE au declarat că doresc să evite controalele fizice la frontieră, dar nu sunt de acord cu privire la mecanismul "backstop" sau mecanismul de asigurare, pentru a exclude astfel de controale.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: