image
Sursa foto: zdg.md

Detalii despre profesorii turci din RM, condamnați în Turcia: „Sunt acuzați că sunt teroriști; Nu scrie nimic mai mult”

„Mai mulți profesori turci de la liceele ”Orizont” vor să părăsească R.Moldova, în câteva luni, întrucât nu se mai simt în siguranță în această țară. Lor le este frică și astăzi pentru ceea ce li s-a întâmplat colegilor”, spune într-un interviu la RFI, Said Muslu, director adjunct al rețelei liceelor “Orizont” din R.Moldova.

„Huseyin Bayraktar și Sertif Ayri se află în penitenciarul din orașul Tekirdag, în apropiere de Istanbul. Într-o scrisoare primită din partea instanței turcești, se arată că cei doi colegi, condamnați recent, sunt acuzați că ar face parte dintr-o grupare teroristă. Atât. Nu scrie nimic mai mult. Nu sunt alte explicații. Sunt acuzați de terorism. Dar pentru noi este important să știm de ce se află ei acolo, pentru ce anume. Întrebări la care nu avem deocamdată un răspuns. Pedeapsa primită de Huseyin Bayraktar și Sertif Ayri este dură. De ce au primit-o? Au lucrat aici și au fost reținuți și duși în Turcia”, spune Said Muslu.

Directorul adjunct al rețelei liceelor “Orizont” din R.Moldova susține că ceilalți profesori turci, expulzați din R.Moldova, sunt în așteptarea sentinței în câteva orașe.

„Un profesor se află la Izmit, alți doi într-un penitenciar din Istanbul. Un profesor se află în închisoare în orașul natal. Nu există nimic. Nu este nici un dosar. Putem vorbi doar cu rudele de aici. Instanța nu ne permite să vorbim nici cu avocații. Chiar dacă îi sunăm pe Viber sau WhatsApp, nu răspund. Trebuie să fie un număr de telefon fix din Turcia. Așa ne-au explicat”. ”Oamenii sunt puși după gratii pentru că ar fi teroriști. Cei care ajung în detenție pot fi și din Pakistan, Africa”.

”Eu nu am auzit să se întâmple ceva rău în închisoare anume cu profesorii. Dar, în general, au fost și decese, pentru că nu au putut face investigații medicale sau starea de sănătate s-a înrăutățit. În închisoare sunt și copii împreună cu mamele lor. Dar nu am auzit să se întâmple ceva cu profesorii turci, aflați acolo”, a ținut să precizeze Said Muslu.

Patru dintre cei șapte profesori turci, expulzați toamna din R.Moldova urmează să-și afle sentința până la sfârșitul lunii martie. Doi profesori au fost deja condamnați recent la 6 și, respectiv 9 ani de detenție în Turcia.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: