image
Sursa foto: jurnal.md

Cine sunt magistrații de la Curtea Supremă de Justiție care vor decide soarta alegerilor locale din 3 iunie

Recursul la Curtea Supremă de Justiție împotriva deciziilor Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, și Curții de Apel privind anularea alegerilor din Chișinău și, respectiv, menținerea acestei hotărâri va fi examinată de magistrații Ion Druță, Luiza Gafton și Victor Burduh.

Primarul ales a depus astăzi recursul împotriva hotărârilor pe care le-a calificat agramate și absurde.

Precizăm că data și ora ședinței încă nu au fost stabilite.

Ion Druţă este unul din acei judecători, care au fost avansați de Consiliul Superior al Magistraturii de la prima instanță direct la Curtea Supremă de Justiție, omițând treapta de apel. Numele lui Ion Druță, care este și președinte al Asociației Judecătorilor, a fost implicat în mai multe scandaluri mediatice. S-a numărat printre judecătorii care a dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova.

Ion Druţă deţine din 2012 o casă evaluată de experţi la patru milioane de lei, în condiţiile în care pentru anii 2011 şi 2012 a declarat venituri mai mici de 200 de mii de lei. Tot atunci, reprezentanţii Primăriei au declarat că o parte din terenul pentru casă a fost obţinută abuziv, acuzaţii pe care Druţă nu le-a comentat. În cea mai recentă declarație de averi, judecătorul indică încă un apartament și două autoturisme: Honda și Toyota.

Numele magistratului este legat de mai multe dosare de prejudiciere a bugetului de stat, inclusiv cazul Aroma Floris. Druță face parte din completul de judecător care a dispus ca o datorie de peste patru milioane de lei a unui agent economic din Letonia să fie pusă în sarcina statului Republica Moldova. Solicitarea a fost declarată ulterior drept "inadmisibilă" de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, iar Inspecţia Judiciară a stabilit că cei trei magistraţi au încălcat norma imperativă a legii.

În 2014, actualul lider al Platformei DA, Andrei Năstase, în calitate de avocat, a cerut printr-un memoriu public procurorului general inițierea de urgență a urmăririi penale în privința Președintelui Asociației Judecătorilor, Ion Druţă, precum și a altor judecători și persoane vinovate de devalizarea bugetului de stat. Membrii CSM însă nu au dat curs demersului procurorului general de atunci.

Totodată, Druță a fost unul dintre magistrații care, în aprilie 2015, au obligat Ministerul Finanțelor să achite companiei de construcţii Basconslux SRL costul lucrărilor de demolare a Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007.

Victor Burduh este vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău din ianuarie 2017, iar anterior a deținut funcția de președinte al Judecătoriei sectorului Ciocana. Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017, Victor Burduh a fost remunerat cu 276.428 de lei pentru funcția de judecător și formator la Institutul Național al Justiției. Anul trecut, magistratul a vândut un apartament cu 60 de mii de euro.

Luiza Gafton este judecătoare din 1991, când și-a început activitatea la Judecătoria Populară din raionul Sovietic al or. Chișinău. În present, este și vicepreședintele Judecătoriei Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: