image
Sursa foto: jurnal.md

Revoluția în justiția moldovenească se amână

Cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție și doi de la judecătoriile de fond din R. Moldova au demisionat. Cererile de demisie au fost acceptate marți de CSM, urmând a fi aprobate și de Parlament.

Cu o zi înainte, mai mulți experți de la Chișinău s-au grăbit să aprecieze desprinderea de sistem a celor șapte judecători ca pe un început de rezistență internă față de derapajele grave din justiția moldovenească, soldate cu blocarea finanțării din partea UE. Percepția gestului celor șapte judecători s-a schimbat a doua zi, după ce președintele CSM, Victor Micu, i-a lăudat pe fiecare în parte, cerându-i președintelui țării să le ofere distincții de stat la plecarea din sistem. Unii dintre cei șapte au lucrat în sistemul judiciar peste 35 de ani.

Gestionau „dosare cu interese”

Cei șapte judecători demisionați sunt: Tatiana Vieru, Dumitru Visternicean, Iulia Sîrcu, Valeriu Doagă și Elena Covalenco (de la Curtea Supremă de Justiție), Ion Cojocari (de la Judecătoria Comrat) și Valentina Criucicova (de la Judecătoria Călărași). Niciunul nu și-a explicat public gestul, cerând ca cererile să fie examinate în lipsa lor. Potrivit președintelui CSM, judecătorii au decis să plece din sistem invocând „chestiuni determinate de unele circumstanțe”, fără a preciza despre ce anume este vorba. Pe acest fundal, au apărut voci care susțin că, de fapt, ar fi vorba de o „combinație” a puterii. Luni, 5 noiembrie, jurnaliștii au aflat că încă o judecătoare, Victoria Sanduța, de la Judecătoria Chișinău, a depus cerere de demisie, dar și-a retras-o la scurt timp.

Potrivit unor surse contactate de DW, trei dintre judecătorii de la CSJ, care au demisionat, urmau să iasă la pensie în 2019, unul în 2020 și încă unul în 2023. Judecătorul Ion Cojocari de la Comrat a depus și anterior cerere de demisie. Aceasta urma să fie examinată de CSM la 3 iulie, dar chestiunea a fost amânată. În ceea ce privește cererile de demisie înaintate de cei cinci judecători de la CSJ, precum și de către Valentina Criucicova de la Judecătoria Călărași, sursele DW presupun că gestul magistraților ar avea legătură cu noua lege cu privire la salarizare, elaborată de Guvern și cu dorința lor de a-și păstra pensiile.

Sîrcu, la Curtea Constituțională?

Totuși, sursele citate atenționează că unii dintre cei șapte judecători care pleacă din sistem gestionau „dosare cu interese”. Bunăoară, Tatiana Vieru și Iulia Sîrcu fac parte din completul de judecători care gestionează dosarul magistratei Domnica Manole – un dosar a cărui examinare este tergiversată și care se află în vizorul Bruxelles-ului, Manole fiind expulzată din sistemul judiciar după ce a anulat o hotărâre a Comisiei Electorale Centrale care interzicea organizarea unui referendum solicitat de opoziție.

Și tot magistrata Iulia Sîrcu, potrivit activistului Vitalie Sprânceană, urma să judece miercuri, 7 noiembrie, dosarul vizând Cafeneaua „Guguță” din Parcul Central din Chișinău – un local vechi, îndrăgit de chișinăuieni, privatizat de o firmă afiliată liderului PD, Vlad Plahotniuc, și care urmează a fi demolat, în locul lui urmând a fi înălțat un hotel cu 13 etaje.

Potrivit altor surse contactate de corespondentul DW, Iulia Sîrcu ar urma să fie propulsată în funcția de judecător al Curții Constituționale, această funcție fiind vacantă încă din martie 2018.

După demisia celor șapte judecători, examinarea tuturor dosarelor aflate în gestiunea lor va fi reluată de la zero.

Reacție la tăierea salariilor?

Unii experți au încercat să pună demisia celor șapte magistrați pe seama intenției Guvernului de a umbla la salariile angajaților din domeniul justiției, mai ales că cererile lor de demisie au fost examinate de CSM în aceeași zi cu proiectul de lege privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar – un proiect criticat de judecători și avizat negativ de CSM. Conform calculelor acestora, din cauza noii legi, salariile angajaților din sistemul judiciar vor scădea. De exemplu, salariile de funcție ale judecătorilor cu experiență de muncă de până la 15 ani vor scădea cu aproximativ 16,2%, iar ale magistraților care activează mai mulți ani vor scădea cu peste 18 la sută. Adică, magistrații din cadrul curților de apel care au o vechime în muncă în funcţia de judecător de până la 15 ani vor avea un salariu de bază egal cu 20.614 lei (aproximativ 1050 de euro). În prezent, aceștia primesc 24.600 de lei moldovenești (aproximativ 1260 de euro). Prin urmare, magistrații insistă să-și primească în continuare lefurile în baza legii speciale în vigoare vizând salarizarea judecătorilor și procurorilor. Pe de altă parte, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Chicu, i-a asigurat pe judecători că noua lege a salarizării angajaților din sistemul bugetar nu le va afecta salariile. „E adevărat, nu vor avea nici majorări la această etapă, dar dacă vom continua cu sistemul vechi, mă tem că societatea nu va fi în stare să adune din contribuții nici salariile pe care le primesc acum. Ei nu pierd în salarii, dar vor să mențină abordarea actuală - să beneficieze de indexare anuală în mărimea creșterii salariului mediu pe economie”, a explicat funcționarul de la Ministerul Finanțelor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: