image
Sursa foto: partidulsor.md

Deputatul Partidului Șor, Petru Jardan, a rămas fără imunitate; Va fi cercetat pentru abuz în serviciu și spălare de bani

UPDATE 15:11 // Parlamentului a aprobat solicitarea procurorului general interimar privind ridicarea imunității deputatului Partidului Șor, Petru Jardan.

UPDATE 14:20 // Deputații PD, Vladimir Cebotari și Sergiu Sârbu, au sărit în apărarea lui Jardan și spun că Parlamentul trebuie să aștepte până acesta va veni în țară pentru a-și expune poziția.

De cealaltă parte, Dumitru Robu a menționat că procurorii dețin informații că Petru Jardan ar fi nimicit probe, acesta fiind și scopul deplasării sale peste hotare.

--------------------

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, solicită Parlamentului încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului din Partidul Șor, Petru Jardan. Deși ieri formațiunea a cerut o amânare, Jardan nu s-a prezentat nici astăzi la Parlament.

„Avem informații că a părăsit teritoriul RM pentru a se eschiva de la răspunderea penală”, a declarat Robu.

„În perioada anului 2013, în interesul unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor, de comun acord cu membrii comisiei de concurs, prin depășirea atribuțiilor de serviciu, a creat condiții pentru preluarea controlului Aeroportului Internațional Chișinău de către agentul economic creat și afiliat de grupul criminal organizat”, a declarat procurorul general interimar.

Totodată, Petru Jardan urmează să fie cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesul grupului criminal organizat.

Ieri, Procuratura Generală a anunțat că, pentru efectuarea investigațiilor pe acest caz, procurorii au pornit mai multe cauze penale în care figurează mai multe persoane, inclusiv deputații Petru Jardan, Vladimir Cebotari, Ilan Șor, precum și alte persoane.

Astfel, investigația are în vizor acțiunile unui grup de persoane din care făcea parte și deputatul Petru Jardan. Acesta, în perioada 2012-2014, atunci când deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condițiile necesare pentru concesionarea Aeroportului.

Mai mult, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acționat în interesul unui grup criminal organizat și a indicat condiții de concesionare în defavoarea statului.

Aceasta a inclus și păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar și necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis.

În ceea ce privește deputatul Vladimir Cebotari, acesta a deținut, începând din 2013, funcția de Viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, atunci când a luat parte la organizarea simulării procedurii de concurs, precum și i-a informat selectiv pe unii potențiali participanți la concursul închis menționat, chiar fără să cunoască dacă aceștia intenționează să facă afaceri în Moldova. Mai exact, în calitate de membru al Comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului activelor Aeroportului, acesta a expediat invitații către companiile propuse de către Petru Jardan.

„De menționat este și faptul că prin votul său la Comisia de concurs, deputatul Vladimir Cebotari a contribuit la obținerea ilegală a activelor financiare de către grupul criminal organizat, în proporții deosebit de mari. Mai mult, acesta a dat dovadă de un comportament dolosiv, și-a folosit distinct și abuziv atribuțiile deținute în organele publice, întreprinderile de stat sau organele colegiale cu drept de decizie, pentru ca în contractul de concesiune să fie inclusă perceperea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare, în beneficiul exclusiv al Avia Invest. Astfel, doar în perioada noiembrie 2013 – august 2015, beneficiul nejustificat al Avia Invest, rezultat din perceperea taxei de modernizare, a depășit suma de 285 milioane lei”, se arată în comunicatul PG.

Prin urmare, după semnarea contractului de concesionare a Aeroportului, în anul 2013, Petru Jardan a devenit administrator al companiei Avia Invest, iar Ilan Șor a devenit președinte al Consiliului de administrare.

„În aceste noi calități, aceștia au „fructificat”, de comun cu deputatul Vladimir Cebotari și alte persoane, rezultatele schemei criminale pe care au pus-o la cale”, se mai spune în comunicat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: