image
Sursa foto: AP

Este oficial: Kosovo își face armată; Un convoi de blindate KFOR a pornit spre unul dintre focarele de tensiune // VIDEO

Legislativul de la Priștina a votat vineri un pachet de trei legi care vizează transformarea Forțelor de Securitate din Kosovo (KSV) într-o armată profesionistă. Decizia a fost descrisă în mass-media sârbă și în cea kosovară drept „Ziua Z”.

Deputaţii kosovari au adoptat în unanimitatea celor 107 de aleşi prezenţi proiectul legii care acordă mandat militar forţelor de securitate din Kosovo (KSF), ce numără circa 2500 de membri având în prezent în principal misiuni de securitate civilă. Cei zece aleşi ai minorităţii sârbe au boicotat sesiunea. „Felicitări!" - a strigat după vot preşedintele parlamentului.

Textul adoptat precizează că forţele vor fi însărcinate cu „asigurarea integrităţii teritoriale a ţării, apărarea proprietăţii şi intereselor Republicii Kosovo, susţinerea autorităţilor civile în caz de catastrofă şi participarea la operaţiuni internaţionale".

Pe fondul acestei decizii istorice adoptate de parlamentarii kosovari, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a anunțat că va efectua o vizită în Zona de Securitate dintre Serbia și Kosovo, un gest cu semnificație militară.

Președintele sârb va fi însoțit de ministrul Apărării, Aleksandar Vulin, și de șeful Statului Major General al armatei, Milan Mojlisovic, transmite postului național de radio B 92.

Ei vor vizita mai multe unități militare de-a lungul liniei de demarcație teritorială dintre Serbia și regiunea Kosovo.

Între timp, în ultimele 24 de ore, relatează presa sârbă, un convoi 45 de vehicule ale forțelor KFOR de menținere a păcii a ajuns la podul care separă cele două maluri ale orașului Mitrovița, unul dintre focarele de tensiune interetnică din Kosovo.

KFOR, o forţă internaţională condusă de NATO, garantează securitatea şi integritatea teritorială a Kosovo după războiul între forţele sârbe şi rebele kosovare albaneze (1998-1999), soldat cu peste 13.000 de morţi.

Surse de la fața locului au declarat pentru televiziunea națională sârbă Tanjug că în convoi s-ar fi aflat nu doar transportoare blindate, ci și camioane care cărau echipament pentru blocade și bariere.

Purtătorul de cuvânt al KFOR, Vincenzo Grasso, a respins ipoteza unei iminente escaladări a tensiunuilor dintre Belgrad și Priștina, precizând că este vorba doar de un „exercițiu obișnuit”.

Oficialul a negat, de asemenea, și existența în convoi a echipamentelor de blocadă rutieră.

Preşedintele kosovar Hashim Thaçi şi-a pus uniforma joi şi s-a adresat Forţelor de Securitate ale Kosovo (KSF), însărcinate cu misiuni în domeniul securităţii civile, cu câteva ore înaintea votului în Parlament

Trecerea de la o forță de intervenție în caz de dezastre la o armată în toată regula este încă o cărămidă solidă în construcția statalității kosovare.

În această săptămână, 24 de vehicule blindate Humvee au ajuns din garajele armatei americane pe un poligon din Kosovo, potrivit Radio Europa Liberă. Un dar de Crăciun în linia tradiționalului suport politic al Statelor Unite pentru regiunea dominată de albanezii kosovari.

SUA sprijină planul Kosovo de a-şi crea propria armată, a declarat joi ambasadorul american la Pristina, Philip Kosnett, o poziţie ce nu este împărtăşită de alte ţări membre NATO.

Ramadan Qehaja, expert în politici militare, crede că procesul de tranziție va fi lung și anevoios – nu doar la nivelul tehnologiei de apărare și al pregătirii de reacție rapidă, ci și în privința mentalității militare a trupelor.

„Trebuie să pornească de la cele mai joase straturi: de la soldat și până la președintele țării”, a subliniat Qehaja într-o declarație pentru Balkan Insight.

Opinii analiștilor legate de dosarul kosovar se împart, în general, în două tabere: cea care vede în Kosovo o poveste de succes a politicii externe americane în complicata rețea multietnică a Balcanilor de Vest și cea care consideră Kosovo ca fiind un eșec răsunător al internaționalismului liberal din anii 1990.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: