image
Sursa foto: Captură // privesc.eu

Iohannis: România va fi mereu alături de RM; Scholz: Sprijinim Chișinăul pentru a se putea apăra de destabilizările Rusiei

Președintele României, Klaus Iohannis, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președinta Maia Sandu s-au întâlnit astăzi la București, unde au susținut și o conferință de presă. Liderul de la Cotroceni și cancelarul german au dat asigurări că România, Germania, dar și Uniunea Europeană sunt alături de R. Moldova și vor continua să-i ofere sprijin. „R. Moldova a arătat lumii întregi că e o țară europeană, care contribuie la o Europă mai puternică”, a afirmat Maia Sandu.

„Mulțumesc pentru această discuție substanțială. Salut în mod deosebit implicarea solidă a domnului cancelar federal și a Germaniei în sprijinului Moldovei. Avem o viziune similară cu privire la importanța unui sprijin robust, financiar și tehnic pentru asigurarea stabilității și pentru consolidarea parcursului european. Vom continua să fim ferm și neabătut alături de Chișinău, cu atât mai mult cu cât RM este supusă unei tentative de subminare a ordinii constituționale. Conducerea de la Chișinău a făcut demersuri pentru a desprinde RM de zona inconfortabilă de dependență permanentă în care a fost mult timp captivă. RM se află în prima linie confruntată cu consecința războiul de la graniță. România va fi mereu alături de RM și suntem uniți la nivelul UE în a-i acorda tot sprijinul necesar. Mărturie stau concluziile de la ultimul consiliu european. R. Moldova nu este singură, iar această reuniune trilaterală de astăzi demonstrează acest fapt.(...) S-a decis organizarea unui pachet de sprijin pentru R. Moldova. Noi suntem hotărâți să ne implicăm cu tot ce este necesar și dacă va fi nevoie, și cu o finanțare suplimentară”, a declarat Iohannis.

„Vă mulțumesc pentru invitația de a mă alătura discuției de la Cotroceni. Este important pentru noi și mă bucur că Moldova este partener de dialog cu România și Germania. RM este protejată astăzi de scutul eroilor ucraineni. RM este cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei. Sprijinul partenerilor noștri este foarte apreciat. La rândul ei, RM asigură peste 1 200 de km de hotar european. Unii au dorit ca Moldova să cadă și să slăbească Ucraina, însă Moldova a rezistat. Am scăpat de șantajul rusesc al gazului, am rămas de partea valorilor europene. RM a arătat lumii întregi că e o țară europeană, care contribuie la o Europă mai puternică. Vă transmit recunoștința mea și a concetățenilor mei. În marea familie europeană, acolo merge R. Moldova”, a spus Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a mai precizat că în vremuri dificile, țările democratice trebuie să lucreze împreună și să se ajute reciproc. „Moldova va fi în continuare un partener sigur în regiune”, a dat asigurări Maia Sandu.

„În centrul discuției s-a aflat situația dificilă în care se află RM. Moldova face parte din familia noastră europeană. Moldova nu este singură, ci beneficiază de sprijin masiv internațional... Am discutat astăzi și despre asaltul Rusiei asupra Ucrainei. Rusia trebuie să oprească acest război și să retragă trupele din Ucraina pentru a se putea ajunge la o pace echitabilă. Citim cu mare îngrijorare relatări despre încercări ale Rusiei de destabilizare a RM. Suveranitatea și integritatea fiecărui stat sunt inviolabile. Această prevedere a actului final de la Helsinki a fost semnată și de Rusia și are în continuare valabilitate. Sprijinim Moldova cu tot ce ne stă în putință pentru a se apăra de aceste destabilizări ale Rusiei. Suntem conștienți de efortul deosebit pe care îl faceți pentru refugiați. Îți mulțumesc, dragă Klaus, că România susține Moldova în această situație dificilă”, a declarat cancelarul german.

Maia Sandu a fost întâmpinată astăzi la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis și de cancelarul Olaf Scholz. Reuniunea trilaterală găzduită de președintele României are ca obiectiv consolidarea sprijinului în toate domeniile pentru asigurarea rezilienței, a stabilității și a securității Republicii Moldova, a transmis Administrația Prezidențială de la București.

Evenimentul poate fi urmărit mai jos.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: