image
Sursa foto: jurnal.md

Replici acide între Slusari și Leancă: Spre deosebire de unii așa ziși demnitari, n-am fost o „legumă” în nicio funcție

Activitatea comisiei de anchetă privind furtul miliardului a generat un schimb de replici acide între președintele acestei comisii, vicespeakerul Alexandru Slusari, și Iurie Leancă, fost premier în perioada când s-a produs jaful bancar.

Totul a început după ce președintele comisiei a anunțat că a cerut organelor de drept pornirea urmăririi penale inclusiv a fostului premier Iurie Leancă în cazul devalizării sistemului bancar.

În replică, Leancă a emis o declarație de presă în care îl numește pe Alexandru Slusari „expert în legume”.

„Când pui un agronom să “investigheze” o fraudă bancară, riști ca pe câmpul de infractori să pună “sperietori”. Acest expert în legume, pe nume Slusari, folosește tribuna Parlamentului pentru a face declarații politice răsunătoare (ca un papagal, pentru că astfel de declarații "le cântă" șeful său de partid la TV de ani de zile), în încercarea de a-și ascunde în fața propriului electorat incapacitatea de a-și respecta promisiunile și de a contribui la ridicarea nivelului de trai al cetățenilor moldoveni.

Pe lângă faptul că Slusari, ca și șeful său de partid - Năstase, dă dovadă (sau se prostește) a câta oară că nu are cunoștințe elementare în domeniul pe care, cică, îl investighează, acest deputat încalcă flagrant legea”, se spune în declarația lui Leancă.

Mai mult, acesta afirmă că are „bănuieli rezonabile că acțiunile lui Slusari ar fi catalogate de procurori mai mult ca un autodenunț ce-l face culpabil de abuz de poziția sa și de imixtiune în actul justiției”.

Altfel spus, Comisia lui Slusari poate doar să creadă că a constatat existența sau inexistența unor fapte, poate să întocmească un raport cu intimile lor concluzii și să-l trimită unde vor ei și să facă ce vor ei cu el, dar în niciun caz nu pot cere inițierea unui dosar penal. Prin această solicitare s-au îngropat total, și-au bătut joc de banii cetățenilor care i-au ales să facă legi bune, nu să se ocupe cu demagogii. Prin această solicitare pe care a semnat-o cu propria mână, Slusari devine el însuși pasibil de tragere la răspundere”, conchide Leancă.

Nu a întârziat nici replica lui Alexandru Slusari.

„Pe lângă cele două facultăți de istorie și drept sunt foarte mândru că mai pricep și în legume. Și în fructe. Și în culturile cerealiere și tehnice, exportul cărora a fost monopolizat în perioada Guvernului Leancă. Dar spre deosebire de unii așa ziși demnitari de stat eu niciodată n-am fost „legumă” în nicio funcție pe care am deținut-o. Sunt deprins să spun lucrurilor pe nume”, a menționat Alexandru Slusari.

Potrivit acestuia, analiza Comisiei a demonstrat foarte clar că un simplu prim-ministru a cedat gratis 23% din acțiunile unei bănci de importanță sistemică și a permis unui grup de acționari suspecți să ia sub control aceasta banca.

„De ce a făcut acest lucru? Că așa l-a sfătuit prietenul lui de atunci Vlad Filat și așa a înțeles el raportul Comisiei Reidman, care nici nu a fost aprobat de către Parlament și care juridic nu conținea asemenea recomandare. Totodată, posesor de mai multe limbi, Iurie Leancă nu a găsit timp să vorbească în română sau engleză cu colegul lui, ministrul finanțelor, cu reprezentanții FMI și cei ai Băncii Mondiale, cu conducerea CNA și SIS, care toți împreună nu erau de acord cu ideea emisiei suplimentare.

Istoria s-a repetat în 2014. La întrebarea în cadrul audierilor de ce imediat după acordarea garanțiilor de stat în cele 3 bănci nu a fost introdusă administrarea specială de la BNM, Iurie Leancă a răspuns că ... nimeni nu i-a spus că așa e mai bine. Dar el iarăși le-a crezut lui Drăguțanu și Candu.

Iată că credulitatea dlui Leancă a adus la sustrageri de miliarde de lei în următoarele 2 săptânâni din sistemul bancar, care a făcut prietenul lui Ilan Șor. Mai apoi aceste garanții de stat în suma dublă a fost pusă pe seama cetățenilor Republicii Moldova. Am notat doar aceste două exemple. Fără că să aduc în discuția problema consecionării Aeroportului sau achitarea studiilor feciorului de Gicu”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului.

„Am suficiente fapte pentru a să nu-i încredințezi dlui Leancă nici măcar creșterea legumelor. Chiar dacă va face acest lucru întrun penitenciar sub controlul cuiva. Va veni Șor cu un "sfat" și roada este pierdută sau ciordită”, conchide Alexandru Slusari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: