image
Sursa foto: captură privesc.eu

Manifestanți Șor, la Răciula: „Mulți erau beți, și-au făcut nevoile în parc”

Marina Tauber a transportat circa 500 de oameni din raionul Orhei la Răciula, Călărași, pentru a protesta în fața Primăriei din localitate. Sătenii sunt foarte indignați.

Un cititor fidel al Jurnal de Chișinău ne-a comunicat că pe 22 mai în satul său de baștină, Răciula, deputata Marina Tauber a adus circa 500 de oameni din localități din raionul Orhei, care au scandat pe ulițele satului: „Primarul, la dubă!”, „Primarul, afară din primărie!”. Protestul a fost unul spontan și neautorizat. Solicitată de Jurnal de Chișinău, Marina Tauber a spus că nu știe despre ce este vorba: „Care miting neautorizat?! Tot ce facem noi este sancționat”.

Pe 22 mai, pe ulițele comunei Răciula și în fața primăriei din localitate, circa 500 de oameni, în frunte cu deputata Marina Tauber, au scandat lozinci împotriva primarului Valeriu Cotelea. Manifestanții s-au declarat nemulțumiți de taxa anuală pe care o achită magazinul social ambulant al Partidului Șor. Din spusele primarului, circa 90% dintre cei care au venit la Răciula erau străini transportați organizat cu autocare din localități din raionul Orhei.

„Au fost aduși vreo 500 de oameni străini. Au umblat prin sat vreo trei ore, strigând la microfoane: „Primarul, la dubă!”, „Afară, primarul!”. Tauber o făcea pe patroana în sat. Am înregistrări video. Cum să vină niște străini, care nici nu te cunosc, să te batjocorească?! Mulți erau beți, și-au făcut nevoile în parc. Le-au dat câte 200 de lei ca să ne murdărească satul”, ne-a declarat indignat primarul Cotelea.

Secretarul primăriei, Valeriu, a menționat că protestul nu a fost autorizat. „La ora 8.40, Marina Tauber a pus pe masă o notificare cu privire la o întâlnire spontană. Ce fel de întâlnire spontană dacă au fost contractate mijloace de transport care au transportat oameni din alte sate?!”, s-a întrebat bărbatul.

Nemulțumiți de taxele pentru magazinele sociale

Primarul Cotelea ne-a relatat că, înainte cu zece zile de acest protest neautorizat, Marina Tauber a adus două autocare cu oameni din satul Parcani, cerând insistent ca, în 72 de ore, să fie convocat consiliul și să fie revizuită taxa anuală pentru magazinul social.

„Ea dorește să se răzbune pe familia mea. Soția mea are un magazin alimentar încă din 1998, când apăreau primele magazine individuale. Am lucrat peste hotare zece ani ca să aduc fetele acasă din Italia, care stau și acum acolo. Ea consideră că eu impun aceste taxe. De fapt, ele sunt adoptate de consiliu, și nu de primar. Tauber mi-a dat 72 de ore la dispoziție să convoc consiliul, timp insuficient pentru a organiza și a pregăti toate dispozițiile”, a mai spus el.

„Ei vin cu marfa lor trucată și păcălesc lumea”

Taxa anuală pentru activarea magazinelor sociale ale Partidului Șor este de 52.000 de lei și a fost adoptată de către consiliul local. Această taxă este și în alte localități. Primarul susține că, de la începutul funcționării acestui magazin social, Partidul Șor nu a prezentat niciun document privind calitatea mărfii.

„Nu am văzut niciun set de documente. Când au venit în sat, aveau toate actele ștampilate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău. Nu știu ce fel de marfă vând și ce calitate are. Cum poate să coste un kilogram de salam 33 de lei când kilogramul de carne costă 75 de lei? Ei vin cu marfa lor contrafăcută și păcălesc lumea. Dacă au bani, să facă alte lucruri frumoase în sat: drumuri, lumină, apă, canalizare… Poftim, le permitem”, a spus Cotelea.

Tauber: „Eu revin cu un sunet”

Solicitând o reacție despre cele întâmplate la Răciula, deputata Marina Tauber a declarat pentru JURNAL de Chișinău: „Nu știu despre ce vorbiți… Care miting neautorizat? Tot ce facem noi este sancționat. Haideți să facem așa. Eu o să revin cu un sunet peste 10–15 minute, pentru că acum nu pot să vorbesc. Pot doar să vă spun că noi nu am strigat pe stradă și chiar nu știu despre ce este vorba. O să revin cu un sunet”, a încheiat discuția deputata, după care nu a mai revenit.

Locuitorii satului Răciula colectează semnături și vor depune o reclamație la poliție ca să fie trași la răspundere cei care au organizat protestul neautorizat.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: