image
Sursa foto: Twitter

Trei tineri şi antrenorul acestora salvaţi dintr-o peşteră în Thailanda au devenit cetăţeni thailandezi

Trei tineri şi antrenorul acestora salvaţi dintr-o peşteră în nordul Thailandei, care aveau statut de apatrizi, au devenit miercuri cetăţeni thailandezi, potrivit autorităţilor, informează DPA.

Mongkhol Boonpiam, de 13 ani, Adul Sam-on, de 14 ani, Pornchai Kamluang, 16 ani, şi antrenorul lor în vârstă de 25 de ani, Ekapol Chantawong, au primit cărţi de identitate thailandeze şi au depus jurământul pentru a deveni cetăţeni thailandezi, a declarat Somsak Kanakam, liderul districtului Mae Sai din provincia Chiang Rai, pentru DPA.

''Au făcut cerere pentru acordarea cetăţeniei depunând toate documentele acum două luni. Procesul face parte din practica obişnuită. Faptul că au fost salvaţi din peşteră nu le-a conferit tratament privilegiat'', a spus Somsak.

Cei patru nu au primit cetăţenie thailandeză înainte deoarece părinţii lor nu erau cetăţeni thailandezi şi pentru că nu au furnizat toate documentele necesare, a adăugat oficialul.

Situată la graniţa cu Myanmar şi Laos, la 1.000 de kilometri de Bangkok, provincia Chiang Rai este un teritoriu unde trăiesc mai multe triburi apatride.

Odată obţinută cetăţenia thailandeză, echipa poate acum accepta invitaţii pentru a vizita cluburi de fotbal importante de peste hotare.

Grupul, format din 12 băieţi cu vârste între 11 şi 16 ani şi antrenorul lor, a vizitat peştera Tham Luang-Khun Nam Nang Non, cea de-a patra peşteră din Thailanda ca lungime, cu trasee de 10 kilometri, pe 23 iunie.

Tinerii au rămas blocaţi în peşteră mai mult de două săptămâni, după ce o viitură a blocat singura ieşire. A urmat cea mai mare operaţiune de salvare din istoria Thailandei, la care au luat parte mii de persoane din mai multe ţări.

Misiunea, care s-a desfăşurat pe parcursul a 19 zile, a fost urmărită cu sufletul la gură de întreaga lume şi a avut mai multe întorsături dramatice de situaţie, de la găsirea tuturor membrilor în viaţă după o săptămână fără hrană, la moartea unui salvator şi apoi salvarea prin traversarea apelor crescute în urma inundaţiilor.

Aventura din peştera thailandeză a devenit subiectul a peste 10 proiecte de film, iar un muzeu va fi construit pentru a celebra operaţiunea de salvare fără precedent.

Unii dintre băieţi se bucură de faima căpătată peste noapte: Duangpetch Promthep, în vârstă de 13 ani, a câştigat circa 315.000 de urmăritori pe contul său de Instagram miercuri.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: