image
Sursa foto: mecc.gov.md

În Chișinău a fost inaugurat un scuar în memoria lui Mihai Dolgan

Un nou scuar a fost inaugurat astăzi la Chișinău, în cinstea renumitului compozitor și interpret de muzică ușoară, Mihai Dolgan.

Prin intermediul acestui scuar se aduce un omagiu în adresa interpretului de muzică ușoară, Mihai Dolgan, în semn de recunoaștere a contribuției sale la dezvoltarea culturii și valorilor naționale. Inaugurarea Scuarului „Mihai Dolgan” a coincis cu ziua de naştere a soţiei artistului, Lidia Botezatu, care împlinește frumoasa vârstă de 70 de ani.

Acesta este situat la intersecția bd. Ștefan cel Mare și Sfânt cu str. Bulgară din capitală. La eveniment au participat prietenii familiei compozitorului, oameni de artă și câțiva oficiali.

Mihai Dolgan s-a născut la 14 martie 1942 în satul Vladimirești din raionul Sângerei. În 1949 a fost deportat împreună cu părinții în Siberia. În toiul „dezghețului hrușciovist” revine în țară și se angajează ca profesor de acordeon la Casa de Cultură din Sângerei.

Cântecele compuse și interpretate de regretatul artist au devenit în scurt timp șlagăre, printre care menționăm: „De ce plâng chitarele?”, „Cântă un artist”, „Dor, dorule”, „Primăvara”, „Soare”, „Toamnele” ș.a. Recunoașterea internațională nu a întârziat, astfel încât formația „Noroc” a primit premiul „Simpatia publicului” la Festivalul Internațional „Lira Bratislavei” din 1970, pentru piesa „De ce, de ce”.

În 1977, lui Mihai Dolgan i s-a acordat titlul de „Artist Emerit”, în 1988 – cel de „Artist al Poporului”. În 2001, a fost distins cu „Ordinul Republicii”. Mihai Dolgan s-a stins din viaţă la 16 martie 2008, fiind înmormântat la Cimitirul Central de pe strada Armenească din capitală.

scuarscuar

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: