image
Sursa foto: jurnal.md

600 de lei de sărbători sau totuși pentru alegeri?!

Cheltuielile sunt acoperite din contul transferurilor făcute de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat.

Prin intermediul unei felicitări, partidul de la guvernare în frunte cu Vladimir Plahotniuc își arată „grija” pe care o poartă pentru cei în vârstă, anunțându-i că le dăruieşte un cadou în valoare de 600 de lei de Crăciun. Cadoul le este oferit pensionarilor cu un venit lunar mai mic de 2000 de lei. Persoanele cu grade de invaliditate, dar care nu și-au putut stabili pensia de invaliditate, și cele de vârstă pensionară, care ridică alocații de circa 300 de lei, nu primesc acest suport unic.

Circa 500.000 de pensionari vor primi 600 de lei care vor costa bugetul de stat circa 300 de milioane de lei. Ex-ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, califică această acțiune drept un „truc de corupere electorală”.

Poștașii de la toate oficiile poștale din RM, împrăștie zilele acestea plicuri pensionarilor din sate care conțin o „felicitare”, semnată de Vladimir Plahotniuc. Fiecare plic este nominal și indică expres numele pensionarului căruia îi este adresată felicitarea.

În „felicitare”, Plahotniuc anunță cât de importantă este pentru partidul de la guvernare bunăstarea celor bătrâni și faptul că în această lună, decembrie, vor primi un „ajutor” de Crăciun în valoare de 600 de lei. În scrisoare nu este menționat de unde sunt dați acești bani.

„Guvernanții văd pensionarii doar la alegeri”

În mesajul adresat pensionarilor mai scrie că, „de la 1 ianuarie, pensionarii cu venituri mai mici de 1589 de lei vor primi deja o pensie mai mare cu 10%”, accentuând că de la 1 aprilie 2019 se va face indexarea pensiilor, pe care membrii PD o consideră o creștere a pensiilor.

Primul clit de scrisori care trebuia să fie duse pensionarilor l-am văzut vineri, 21 decembrie, la Sărătenii Vechi, Telenești. Poștărița îmi spunea că are de alergat tot satul pentru a le duce pensionarilor „felicitarea lui Plahotniuc”. Indignată de munca grea pe care o face și prost plătită, aceasta-mi spunea că „n-are încotro. Guvernanții văd pensionarii doar la alegeri”, ne-a mărturisit aceasta.

Solicitată de JURNAL de Chișinău să spună dacă la fel au primit zilele acestea felicitări pentru pensionarii de la Verejeni, Telenești, una dintre poștărițe ne-a spus că au primit în două reprize scrisorile pentru cei peste 500 de pensionari din sat, vineri, 21 decembrie, și miercuri, 26 decembrie.

„Deja le-au dus poștărițele în sat la pensionari. Le primesc pensionarii cu pensia mai mică de 2000 de lei. O parte de pensionari au primit și banii de la poștă”, ne-a mai spus poștărița.

Într-un sat din raionul Strășeni, o poștăriță, căreia îi păstrăm anonimatul, ne-a spus că în aceste zile cele două angajate ale poștei duc sute de scrisori în sat. Femeia are multe discuții cu pensionarii din localitate. „Nu toți primesc acest ajutor de 600 de lei, doar cei care au pensia mai mică de 2000 de lei. Pensionarii care au alocația mai mică de 300 de lei, și un pic mai mare și cei care au grade de invaliditate, dar care nu și-au putut stabili pensia de invaliditate, nu sunt incluși în această listă și nu primesc acest „cadou”. Oamenii sunt supărați. Banii se dau conform listei care vine online și le dăm pensionarilor odată cu pensia”, ne-a spus șefa poștei.

Într-o emisiune TV expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruța, susține că informațiile din felicitare „sunt niște declarații care lasă impresia precum că PD și liderul acestuia, Vlad Plahotniuc, vor pune mână de la mână și vor dona acești bani pensionarilor înainte de Crăciun, ceea ce este greșit”.

Cadoul pensionarilor din banii contribuabililor

Fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruța, este de părerea că pensionarii trebuie susținuți, dar nu numai de sărbători și înainte de alegeri.

„Poate chiar mai mare suma ar fi putut să fie, dacă nu era convertită garanția emisă de guvernele Leancă și Gaburici în datorie de stat de guvernul Filip. Până în anul 2041 ar fi fost disponibil câte un miliard de lei în fiecare an pentru astfel de atenții, pentru cei care au nevoie de grija statului. Dar așa, câte un miliard de lei în fiecare an se duce la deservirea datoriilor, asumate de guvernul Filip în octombrie 2016, până în anul 2041, pentru acoperirea furtului bancar”, explică Negruța.

Potrivit lui, banii dați pensionarilor în această lună – 600 de lei, le revin celor care au un venit lunar mai mic de 2000 de lei.

„Cu acest scop, guvernul a organizat o ședință secretă, pentru a completa Legea 313 din 30.11.2018, cu privire la acordarea suportului unic unor beneficiari de pensii. Cheltuielile pentru implementarea acestei legi sunt acoperite din contul transferurilor făcute de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat.

Astfel, articolul I al acestei legi prevede că „beneficiarilor de toate tipurile de pensii stabilite până la 1 decembrie 2018, al căror cuantum lunar nu depășește 2000 de lei lunar, li se acordă un suport unic în valoare de 600 de lei. Termenul „suport unic” nu se regăsește în sistemul de asistență și protecție socială. Achitarea suportului unic se efectuează de Casa Națională de Asigurări Sociale prin intermediul prestatatorului de servicii de plată care asigură plata pensiilor” .

Adică nici PD și nici liderul acestuia, Vladimir Plahoniuc, nu acordă acest „suport unic” pensionarilor de Crăciun, dar din banii statului și ai celor care plătesc impozite la stat, informează Negruța, care numește această acțiune „un truc de corupere electorală”.

Potrivit lui Negruța, democrații au anunțat că circa 500.000 de pensionari vor primi 600 de lei, mişcare ce va costa bugetul de stat circa 300 de milioane de lei.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: