image
Sursa foto: zdg.md

„O comandă politică”: Reacția șefului suspendat al DGUP a CNA, după ce a fost trimis în judecată pe 14 capete de acuzare

Șeful suspendat al Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas, a venit astăzi cu o reacție după ce Procuratura Anticorupție a anunțat luni că a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată cauza penală în care acesta este învinuit pe 14 capete de acuzare – îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale.

Astfel, Ghenadie Tanas spune că „dosarul penal în privința sa, a familiei sale, a prietenilor și chiar a rudelor prietenilor săi, reprezintă o comandă politică, fiind fabricat cu scopul eliminării sale din funcția deținută în cadrul CNA și obținerea dividendelor politice”.

„Execuția publică a început cu discursuri acuzatoare în Parlamentul Republicii Moldova de către deputatul Cheptonar, iar indicațiile politicului au fost executate (așa cum se întâmplă în ultima perioadă) de către doi procurori delegați în Procuratura Anticorupție, care au executat tot ceea ce li s-a zis în speranța de a trece la o altă treaptă a carierei, adică din procuror delegat în Procuratura Anticorupție în procuror cu drepturi depline în cadrul acestei Procuraturi specializate”, scrie într-un document pe care Tanas l-a transmis redacției Jurnal.md.

Amintim că, pe 30 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a remis în instanța de judecată cauza penală de învinuire a șefului suspendat al Direcției generale urmărire penală a Centrului Național Anticorupție, Ghenadie Tanas. Potrivit PA, acesta este învinuit pe 14 capete de acuzare – îmbogățire ilicită, practicarea ilegală a activității financiare și fals în declarațiile de avere și interese personale. Totodată, altor patru complici ai săi le-a fost incriminată săvârșirea infracțiunii de complicitate la comiterea infracțiunii de îmbogățire ilicită și practicarea ilegală a activității financiare.

Urmărirea penală a fost pornită în decembrie 2021, de către Procuratura Anticorupție, „în temeiul unor investigații inițial jurnalistice, care fiind ulterior verificate prin procedee probatorii, și-au confirmat temeinicia aferent bănuielilor rezonabile despre comiterea unor infracțiuni”.

Perioada investigată de procurorii anticorupție în comun cu ofițerii Serviciului de Investigație și Securitate (SIS) și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a fost 2012-2021, când inculpatul principal deținea funcția de șef al Secției din cadrul Direcției generale urmărire penală CNA, șef al Direcției generale teritoriale „Nord” CNA și apoi șef al Direcției generale urmărire penală (DGUP) a CNA, care gestiona întregul proces de urmărire penală din cadrul CNA până la 8 decembrie 2021, când a fost reținut în acest dosar și ulterior suspendat din funcție.

În cadrul investigației, au fost audiați 114 martori și efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație pentru cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cazului, inclusiv zeci de percheziții și sute de demersuri către furnizori de date relevante și autorități implicate în înfăptuirea justiției. Dosarul penal trimis în judecată are 98 de volume, iar rechizitoriu are 293 de file.

Noutăţile partenerilor

comentarii: