image
Sursa foto: jc.md

Start pentru traseişti: Mai ieri semnau declaraţii împotriva Blocului ACUM, iar astăzi vor să adere la aceste formațiuni

Jumătate din primarii raionului Donduşeni, membri ai PDM, au părăsit formaţiunea. Ei au lansat o declaraţie în care susţin că „PDM a degradat în faţa cetăţenilor” şi că în ultimii ani le-a restrâns posibilităţile să colaboreze cu mai multe organizaţii, printre care şi Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM). Primarii şi-au exprimat disponibilitatea să colaboreze pe viitor cu orice forţă politică din R. Moldova, „pentru binele alegătorilor”.

Viorel Furdui, președinte al CALM, consideră că în timpul apropiat am putea să asistăm la plecări masive din acest partid şi nu doar din cauza oportunismului aleşilor locali manifestat înainte de alegerile locale, ci pentru că asupra multor primari s-au făcut presiuni enorme în ultimii ani ca aceştia să adere la PD.

Dacă la alegerile locale din 2015, democraţii au obţinut victorie în 287 de primării, în 2016, numărul primăriilor democrate a crescut până la 396. Iar în 2017, alte zeci de aleşi locali au renunţat la partidul lor şi au aderat la PD.

În iulie 2018, peste 700 de aleşi locali au semnat scrisori adresate instituţiilor europene în care au blamat partidele de opoziţie – PAS și PPDA, acuzându-le de suspendarea finanţării. Mai nou, în iunie curent, ei au semnat declaraţii în susţinerea Guvernului Filip, acuzând noua majoritate parlamentară Blocul politic ACUM și PSRM de uzurpare a puterii în stat.

La nici două luni de la schimbarea puterii, mulţi dintre primarii semnatari au părăsit PDM-ul, exprimându-și disponibilitatea să adere la partidele de guvernare.

Declaraţia pentru apărarea patriei, falsificată

Unul dintre primarii care au semnat aşa-numita „Declaraţie pentru apărarea R. Moldova” în iunie curent, după formarea majorităţii parlamentare, în care acuza Blocul politic ACUM și PSRM de uzurpare a puterii este Ion Sârbu din com. Lingura, Cantemir.

Actualmente, el negociază cu reprezentanţii PAS în dorinţa de a candida la viitoarele alegeri, pentru al şaselea mandat de primar, de această dată, din partea partidului respectiv. Sârbu a declarat că nu-i aparţine semnătura de pe acea „ţidulă”.

„Acolo se arată că eu şi primarul de Tartaul, am fi semnat documentul în care susţinem Guvernul Filip, dar noi nu am semnat. Ne-au fost falsificate semnăturile la iniţiativa vicepreşedintelui raionului, Anatolie Bazilevici. Eu am fost la raion, m-am revoltat când am văzut. Toată lumea din sat îmi cunoaşte semnătura şi ar putea să confirme”.

„Să nu ne grăbim să îi acuzăm. Foarte mulţi primari au fost puşi în situaţia să aleagă între a face ceva pentru localitatea lor. Ca să obţină bani, trebuiau să adere la partidul de la guvernare. Dacă nu aderau, nu obţineau finanţe. Dacă primarii demontrau caracter, cunoaştem situaţii în care reprezentanţii PD nu se opreau la ameninţări la adresa lor, ci făceau presiuni asupra familiilor lor şi chiar a rudelor acestora”, a observat Furdui, președinte al Congresul Autorităţilor Locale din Moldova.

Ion Sârbu ne-a mai spus că asupra sa s-au făcut presiuni enorme în ultimii ani, fiindu-i deschise şapte dosare pentru faptul că şi-a luat soţia într-o deplasare la Alba Iulia, că cineva ar fi cărat nisip de la o carieră neautorizată etc.

„Am restituit 180 de lei, banii pe care i-a cheltuit soţia în deplasare, m-am apărat şi în celelalte dosare deschise pentru nişte fleacuri. Mi-au spus să scriu cerere de aderare la PD şi atunci voi fi lăsat în pace. Le-am spus că mai degrabă scriu cerere de demisie. Nu sunt oameni cinstiţi”, a spus Sârbu.

Primarul de Lingura a fost membru PLDM, acum negociază cu PAS. „Este greu să învingi în alegeri fără susţinerea unei echipe”, a explicat el.

Comunist, liberal-democrat, democrat, acum liber

Valeriu Cibotari, primarul de Târnova, Donduşeni, a fost membru PCRM până în 2011, apoi independent, iar din 2015 până în prezent a fost membru PDM. El rste unul dintre primarii care au părăsit PD-ul săptămâna aceasta.

Cibotari se gândeşte să adere la un nou partid, din partea căruia ar candida la viitoarele alegeri la funcţia de primar pentru cel de-al cincilea mandat. Întrebat de ce a părăsit PD-ul, primarul ne-a spus că acest partid nu îl mai reprezintă. „Dacă s-a epuizat, trebuie să ne căutăm de treabă, să fim liberi”, a spus el.

Cibotari a mai precizat că înainte să adere la PD i-au fost deschise două dosare, pentru un document eliberat de unul dintre angajaţii primăriei şi unul legat de o inexactitate în actele publice. Ambele au fost clasate imediat ce a aderat la partid.

„Aş adera şi la un partid extraparlamentar, cum ar fi Alianţa Verde, care nu a avut niciodată un primar. Iau în calcul şi varianta de a candida în calitate de independent, deşi îmi va fi mai greu”, a mai spus Cibotari.

Printre primarii din Donduşeni care au părăsit recent PDM-ul mai figurează Ludmila Harabari din Rediul Mare, Victor Beţîvu din Arioneşti, Liviu Scorţesco din satul Briceni ş.a.

Fortificaţi autonomia locală

Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Locale, a declarat că plecarea primarilor din PDM în mare parte este firească. În ultimii ani, PD a anunţat că 80% din aleşii locali au aderat la acest partid, o cifră care atesta o situaţie anormală.

„Acum are loc un proces invers. Au dispărut presiunile şi oamenii încearcă să revină la viziunile lor. Să nu ne grăbim să îi acuzăm. Foarte mulţi primari au fost puşi în situaţia să aleagă între a face ceva pentru localitatea lor. Ca să obţină bani, trebuiau să adere la partidul de la guvernare. Dacă nu aderau, nu obţineau finanţe. Dacă primarii demontrau caracter, cunoaştem situaţii în care reprezentanţii PD nu se opreau la ameninţări la adresa lor, ci făceau presiuni asupra familiilor lor şi chiar a rudelor acestora”, a observat Furdui.

„Societatea civilă nu trebuie să uite cât de uşor li se intenta dosare acestora, ca în cazul primarului de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, primarului de Selemet, Tatiana Badan, ori primarului de Taraclia, Serghei Filipov”, a adăugat el.

Viorel Furdui admite că printre primarii care aderă cu uşurinţă la un partid ori altul există şi oportunişti. „Aş recomanda politicienilor, pentru a ameliora acest fenomen, să reformeze justiţia, să treacă la acţiuni concrete de descentralizare şi întărire a autonomiei locale. Atunci când autoritățile publice locale vor avea justiţie, vor avea resurse şi nu vor depinde de autorităţile centrale, nu vom mai vedea astfel de treceri dintr-un partid în altul”, a afirmat Furdui.

Jurnal de Chișinău

Noutăţile partenerilor

comentarii: