image
Sursa foto: iAgency

China interzice difuzarea de „fake news” create cu ajutorul inteligenţei artificiale

China a adoptat noi reglementări care interzic furnizorilor de conţinuturi video şi audio online să folosească tehnologiile de inteligenţă artificială şi realitate virtuală pentru a produce "informaţii false".

Măsura, anunţată vineri de Administraţia pentru ciberspaţiu (CAC) şi care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, prevede ca orice încălcare a noilor reguli să fie tratată ca infracţiune. Administraţia chineză pentru ciberspaţiu nu precizează şi pedepsele aplicabile în astfel de cazuri, transmite Agerpres.ro.

Textul stipulează că nici furnizorii şi nici utilizatorii de servicii video şi audio online nu sunt "autorizaţi" să folosească noile tehnologii cum sunt Deep learning sau realitatea virtuală pentru a crea, distribui şi difuza "fake news".

Totodată, toate documentele audio sau video realizate folosind tehnici de inteligenţă artificială sau realitate virtuală va trebui să fie însoţite de avertismente clare adresate utilizatorilor.

CAC insistă asupra pericolului reprezentat de "deepfake", care permite proliferarea de materiale video trucate şi hiperrealiste pe internet.

Astfel de tehnologii de inteligenţă artificială pot "perturba ordinea socială şi aduce atingere intereselor populaţiei, creând riscuri politice şi având un impact negativ asupra securităţii naţionale şi stabilităţii sociale", avertizează agenţia.

O aplicaţie mobilă chineză de trucaj video, Zao, care permitea înlocuirea feţei utilizatorului cu cea a unor staruri de cinema sau alte celebrităţi s-a bucurat de un uriaş succes în septembrie, dar a atras şi un val de critici privind potenţiale încălcări ale dreptului la viaţa privată, iar creatorii săi au fost nevoiţi să promită că vor retrage de pe servere toate conţinuturile şterse de utilizatori.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: