image
Sursa foto: jurnal.md

Lauda guvernului, sărăcia bătrânilor: Doar 23% din pensionarii Moldovei primesc pensii mai mari de 2000 de lei

De la sfârșitul anului 2017 și până în prezent, guvernul s-a tot lăudat cu majorări de până la 40% ale pensiei pentru unele categoriile de pensionari, și câte 17% pentru alte categorii, doar că reforma pensiilor se pare că nu a dat roade. Cel puțin așa ne demonstrează cifrele prezentate de către Compania Națională de Asigurări Sociale.

550.000 pensionari au pensii mai mici de 2000 de lei, iar pentru a compensa diferența, la comanda lui Plahotniuc, guvernul le dăruiește doar în acest an câte 600 de lei, cadou de sărbători pensionarilor. Expertul Sergiu Gaibu susține că pentru garantarea unui nivel de trai decent pentru pensionarii din RM este nevoie de reforme fundamentale, și nu doar exclusiv aferente fondului de pensii.

Compania Națională de Asigurări Sociale (CNAS) arată că în 2018 au fost înregistrați 718.000 de pensionari, dintre aceștia 550.000 primesc o pensie mai mică de 2000 de lei. Doar 166.000 de pensionari au parte de pensii mai mari, printre care deputații, angajați din aviația civilă, procurorii care ridică pensii peste 7000 de lei, iar unii judecători au pensii de peste 17.000 de lei. Reforma pensiilor a început în 2017, când premierul Pavel Filip a anunțat, în luna noiembrie, că peste 65.000 de pensionari, care s-au pensionat în perioada 2009-2011, vor primi pensii mai mari.

„Avem posibilitatea să majorăm pentru 50 de mii de persoane pensia cu peste 200 de lei, adică 17%, iar pensionarii cu dizabilităţi vor primi cu până la 28% mai mult începând cu 1 noiembrie”, a subliniat atunci prim-ministrul. Doar că de această majorare nu au beneficiat toate cele 65 de mii, deoarece pensia acestor persoane a fost valorizată în funcţie de salariul pe care l-au avut. „Dacă salariul a fost mic, și valorizarea e nesemnificativă”, menționa Valentina Fedosenco, şefa Direcţiei comunicare şi mass-media, CNAS. Astfel, mulți dintre cei 65.000 de pensionari au rămas cu aceleași pensii de circa 1300 de lei, după cum arată CNAS-ul.

Datele lui Filip nu coincid cu cele ale Biroului Național de Statistică

De la inițierea reformei pensiilor pe pagina de facebook, sponsorizată, a premierului Pavel Filip au fost postate mai multe tabele în care sunt prezentate procentele și numărul pensionarilor care beneficiază de majorarea pensiilor. În unul dintre aceste infografice, Pavel Filip susține că pensia pentru limita de vârstă, care după majorare a ajuns la 1588 de lei, a depășit pentru prima dată minimul de existență. Însă Biroul Naţional de Statistică îl contrazice pe Filip, astfel că în semestrul I 2018 mărimea minimului de existenţă a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1895 de lei, cu 300 de lei mai mult decât primește un pensionar pentru limita de vârstă în urma majorării pensiilor.

În luna octombrie a acestui an, guvernul a anunțat ultima etapă a valorizării pensiilor pentru aproape 95 de mii de persoane.

„Cei care au astăzi pensii sub minimul de existență vor beneficia de o majorare de 10%, din 1 ianuarie 2019. Prin reforma pensiilor pe care am inițiat-o anul trecut am pus fundamentul unui sistem corect și echitabil. Majorarea se aplică tuturor persoanelor care primesc o pensie mai mică de 1.590 de lei”, susține Pavel Filip pe aceeași pagină sponsorizată de facebook. Un simplu calcul ne arată că 85. 064 de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă vor primi, după majorare, 1.749 de lei, iar alți 9.753 de beneficiari de pensii de dizabilitate, 1368 de lei. Aceste majorări la fel nu le asigură celor 95 de mii de pensionari minimul de existență, mai ales când cheltuielile lunare, conform Biroului Național de Statistică în trimestrul II 2018, au constituit în medie pentru o persoană 2.379 de lei.

Cei 550 de mii de pensionari vor primi ajutorul de 600 de lei doar în acest an

Suportul unic de 600 de lei, prezentat de Vladimir Plahotniuc ca „un cadou de sărbători” pentru pensionari, va fi acordat doar în acest an. Parlamentarii din opoziție au susținut inițiativa și au propus ca actul normativ să fie completat astfel ca suportul unic pentru sărbătorile de iarnă să ajungă la pensionari nu doar în acest an, însă autorii proiectului au respins propunerea. „E o propunere judicioasă, dar nu putem. Necesită avizul Guvernului, iar noi nu vrem să întârziem. Vrem ca acest suport să fie în decembrie”, a fost explicația Valentinei Buliga, unul dintre autorii proiectului. În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocate circa 335 de milioane de lei.

„Reforma în cauză nu este capabilă să soluționeze problema garantării venitului minim pentru pensionari. Pentru aceasta sunt necesare reforme fundamentale, și nu doar exclusiv aferente fondului de pensii. Dar și în aceste condiții va lua timp considerabil pentru a atinge un nivel adecvat în care pensionarii vor avea pensie cel puțin la nivel de venit minim garantat. Din păcate, toate reformele din R. Moldova (aceasta este o problemă atât a politicienilor, cât și a populației care acceptă o astfel de atitudine) prezintă doar părțile pozitive, de multe ori înflorite, cu desenarea unui viitor luminos efemer, creând astfel așteptări false populației. Dar avem și populație care crede în astfel de „descrieri” și aderă la acei politicieni care desenează un viitor mai frumos, și nu unul realist. Iar plata de 600 de lei, care este o plată unitară, are ca scop calmarea temporară a nemulțumirilor, dar nicidecum oferirea unei soluții durabile pentru oameni”, menționează Sergiu Gaibu, director de program la Expert-Grup.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: