image
Sursa foto: moldova.org

Cazul fetiței de 5 ani care a murit la București: Cum răspund medicii din Sângerei la acuzațiile rudelor

Medicii de la Sângerei neagă acuzațiile lansațiile de rudele copilei de 5 ani care a murit în urma unei intoxicații. Specialistul principal în asistența mamei și copilului de la Spitalul Raional Sângerei, Ana Curchi, susține că medicii de acolo au făcut tot ce le stă în puteri pentru a salva fetița.

Mai mult, pretinde că mama copilei ar fi refuzat de două ori spitalizarea, fapt negat de rudele familiei.

„Copilul a fost adus cu ambulanța la spital pe 16 iulie, la ora 22.30. A fost internat fără febră, dar cu durere în gât. Inițial, mama a refuzat spitalizarea. A cerut tratament acasă. Medicul de gardă a lăsat copilul la supraveghere peste noapte. I-a indicat copilului ampicilină, adică tratament antibacterian, nu altceva. Pe parcursul nopții, starea copilului nu s-a agravat. A doua zi, medicul infecționist văzând că e o amigdalită foliculară, a transfertat copilul la infecții, fără să țină cont de faptul că mama a refuzat și a doua oară spitalizarea. I-a făcut perfuzie în volum necesar. Copilul se simțea bine. În noaptea de 17 spre 18 iulie, starea sa s-a agravat, au apărut niște dureri violente în abdomen. A fost chemat chirurgul. Au fost efectuate investigații repetate. S-au făcut antidolorifice, spasmolitice. La ora 6 dimineața durerile s-au început din nou. Au devenit foarte violente. A fost convocat consiliul medicilor. A fost chemat de acasă și pediatrul”, a declarat Ana Curchi pentru Jurnal TV.

„Dimineața, când starea copilului s-a agravat, medicul de gardă a solicitat toți specialiștii. Avea dureri de burtă. Am vorbit cu mama fetiței cu ce putea să se intoxice. Ea a negat că copilul putea să ia vreo substanță chimică în casă. Cu mama nu am mai vorbit, pentru că ea a plecat îndată acasă, dar a revenit sora ei. I-am lămurit că starea copilului este foarte gravă și că trebuie să-l transportăm la o etapă mai superioară, unde poate fi intubat și cu respirație dirijată. La noi reanimarea e pentru maturi. I-am lămurit clar că copilul se va mai stabiliza la Bălți. Aveam dubii că copilul a fost transferat cu intoxicație neclară, cu hepatomegalie. Altă convorbire că nu vrem, nu avem cu ce nu a fost absolut. De unde se inventează aceste lucruri…? M-am străduit să vorbesc frumos cu pacienții”, a adăugat specialistul principal în asistența mamei și copilului de la Spitalul Raional Sângerei.

Solicitată să comenteze spusele medicului de la Sângerei, ruda familiei cu care am vorbit și ieri a negat că mama copilului a refuzat spitalizarea. Mai mult, spune că părinții sunt cei care au insistat ca fetița să fie transferată la Bălți și că reprezentanții Spitalului Raional Sângerei încearcă să scape de acuzații.

Fetița de cinci ani, din satul Clișcăuți, Sângerei, care a fost transportată vineri, cu elicopterul la București, fiind diagnosticată cu intoxicație acută cu paracetamol, a decedat duminică, în jurul orei 11.00, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din capitala României.

Potrivit Ministerului Sănătății, „diagnosticul final a coincis cu diagnosticul la trimitere: Intoxicație acută cu acetaminophen, enterală, ocazională, casnică, evoluție extrem de gravă, stadiul III, faza toxicogenă, insuficiență multiplă de organe, Insuficiență cardiovasculară. Sindromul coagulării diseminate intravasculare gr.III. Insuficiență hepatică. Insuficiență renală, oligoanurie. Encefalopatie toxică, gr.III. Comă III. Poliserozită. Ascită”.

De cealaltă parte, una dintre rudele familiei a declarat pentru Jurnal.md, sub protecția anonimatului, că părinții sunt siguri de faptul că fetița nu s-a intoxicat acasă cu paracetamol, așa cum a anunțat Ministerul Sănătății. Aceaștia consideră că medicii de la Spitalul din Sângerei i-ar fi administrat fetiței preparate care i-au înrăutățit starea de sănătate.

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi că a abilitat Institutul Mamei și Copilului să desfășoare o anchetă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: