image
Sursa foto: reuters.com

Fondurile europene pot deveni istorie; O țară membră UE ameninţă: „Nu suntem pregătiţi să plătim pentru această Europă”

Franţa „nu este pregătită să plătească” pentru state europene care nu respectă „principiile fundamentale” ale Uniunii Europene, a declarat ministrul de externe Jean-Yves Le Drian, în faţa ambasadorilor francezi reuniţi miercuri la Paris, cu nouă luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European.

„Nu suntem pregătiţi să plătim pentru această Europă. Trebuie spus clar acest lucru”, a afirmat Le Drian, vizând în special Polonia şi Ungaria.

„Fiecare stat membru este liber să aleagă conducătorii pe care îi doreşte, dar viziunea noastră despre UE ca prim cerc de alianţe şi de valori nu este compatibilă cu guvernele care nu îi respectă principiile fundamentale şi nu se simt în niciun fel legate de solidaritatea comunitară”, a subliniat el.

„Pe fond, ei au o abordare utilitaristă a Uniunii, în care nu ar alege decât ceea ce îi interesează, în primul rând redistribuţia banilor”, a adăugat ministrul francez.

El a subliniat că doreşte ajungerea la o poziţie comună cu Berlinul în chestiunea primirii de migranţi, înaintea summitului ce va avea loc la Salzburg, în Austria, în luna septembrie.

UE şi Italia se află într-o dispută aprinsă pe acest subiect, reproşându-şi reciproc o lipsă de solidaritate, situaţie ce a culminat recent cu ameninţările Romei privind participarea sa la finanţarea Uniunii.

„Dorim să putem ajunge la o poziţie franco-germană înaintea summitului de la Salzburg de la 20 septembrie, pentru a nu lăsa acest subiect în seama populiştilor, negustorilor de iluzii, şi pentru că ştim că relaţia franco-germană constituie motorul relansării europene”, a mai afirmat Le Drian.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: