image
Sursa foto: jurnal.md

Ultima oră! Zinaina Greceanâi a fost aleasă președinte al Parlamentului

Socialista Zinaina Greceanâi este noul președinte al Parlamentului. Aceasta a fost aleasă cu voturile a 56 de deputați PSRM și ai blocului ACUM, prezenți astăzi la ședință.

Este una dintre condițiile înțelegerii politice temporare dintre blocul ACUM și PSRM.

Procedura de votare a fost una secretă. Greceanâi și-a ocupat locul în prezidiul Parlamentului și a susținut un discurs.

„Suntem responsabili de ce se va întâmpla pe viitor. Le mulțumesc ambasadorilor. Astăzi nu avem est sau vest, nu avem roșii, galbeni. Avem un scop comun, o Moldova pentru noi toți. Îl îndemn pe fiecare cetățean, ridicați sus fruntea, aveți încredere în noi. Știu că votul nu a fost ușor, vă mulțumesc pentru încredere. Vă asigur că voi fi un președinte de Parlament foarte corect”, a spus Greceanâi.

„Vă propunem să alegem vicepreședinții parlamentului și comisiile. Fără ele nu vom putea alege proiectele pregătit. Trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru un Guvern de profesioniști”, a mai spus Greceanâi.

Dintre deputații blocului ACUM nu au votat Iurie Reniță și Octavian Țâcu.

_____

Zinaida Greceanâi are 63 de ani și studii în domeniul economic și financiar.

În 2002 devine ministru al finanțelor. În 2005 Zinaida Greceanâi este eliberată din funcția de ministru al finanțelor și numită în funcția de Prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova.

În timpul protestelor de la Chișinău de la 7 aprilie 20099, Greceanâi s-a remarcat cu următoarea declarație: „Organizatorii celei mai mari crime din Republica Moldova planifică pentru mâine și duminică să folosească din nou copiii pentru a devasta și alte clădiri ale statului. Dacă acest lucru va fi admis de noi toți, jertfele umane va fi greu de evitat. Poliția va folosi toate mijloacele pentru apărarea constituționalității Republicii Moldova, inclusiv armele”.

Guvernul condus de Zinaida Greceanâi și-a dat demisia la 4 mai 2009, dar la 3 iunie 2009 ea a fost din nou nominalizată pentru postul de prim-ministru. Noul guvern condus de Zinada Greceanâi a fost votat de Parlament la 10 iunie 2009, cu 59 voturi ale deputaților comuniști. Cabinetul de miniștri sub conducerea ei a activat până la finele lunii septembrie 2009.

În noiembrie 2011, Zinaida Greceanâi împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc au părăsit fracțiunea PCRM din parlament, formând «Fracțiunea deputaților neafiliați». Ulterior ei au aderat la Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

Pentru alegerile parlamentare din noiembrie 2014 din Republica Moldova Zinaida Greceanâi a fost prima pe lista Partidului Socialiștilor și în urma constituirii fracțiunilor parlamentare a fost aleasă președinte al fracțiunii PSRM în Parlamentul Republicii Moldova.

La 18 decembrie 2016, Zinaida Greceanîi a fost aleasă președinte al PSRM la Congresul al 14-lea al partidului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: