image
Sursa foto: jurnal.md

DOC // Guvernul cheltuiește peste 30 de milioane de lei pentru confortul angajaților

După ce Guvernul și-a amenajat la sfârșitul anului 2017 o cameră de odihnă în valoare de jumătate de milion de lei, până la sfârșitul acestui an, angajații săi vor avea și o cameră pentru oaspeți și sufragerie în valoare de peste 5 milioane de lei.

Guvernul a încheiat din luna mai și până în decembrie 2018 contracte în valoare de peste 30 milioane de lei pentru lucrări de reparații, achiziționarea materialelor de construcție, amenajarea sistemului de irigare, cumpărarea aspiratoarelor, mașinilor de curățat zăpada, camioanelor, îmbrăcămintei de lucru, sistemelor de climatizare etc., arată site-ul achizițiilor publice.

Numai pentru cumpărarea și instalarea corpurilor de iluminat interioare (LED), Direcția generală pentru administrarea Clădirii Guvernului a încheiat un contract la 7 septembrie cu ECO EVOLUTIONS în valoare de peste 5.000.000 de lei. Alți 2.400.000 de lei vor fi cheltuiți pentru amenajarea terenului adiacent al Casei Guvernului.

achizitii guvernachizitii guvern

Sala pentru oaspeți de peste cinci milioane lei

Site-ul achizițiilor arată că Direcția generală pentru administrarea Casei Guvernului a încheiat la 18 septembrie un contract cu DIESENA S.R.L. în valoare de peste 5.600.000 de lei pentru „amenajarea sălii pentru oaspeți de la etajul cinci și sufrageriei de la parter cu lucrări de racordare la spațiul și rețelele inginerești din vestibulul de la parter”.

Casa Guvernului a mai cheluit banii contribuabililor pentru confortul angajaților săi. În noiembrie 2017, la parterul aceluiași edificiu, în partea dinspre str. Al. Pușkin, a fost amenajată o cameră de odihnă în valoare de peste jumătate de milion de lei.

Conform site-ului achizițiilor publice, au fost procurate fotolii din piele, mese de birou, oglindă, ceas de perete, comodă, plante decorative pentru care au fost cheltuite de jumătate de milion de lei.

achizitii guvern2achizitii guvern2

Și în 2017 Guvernul a cheltuit peste 10 milioane de lei pentru confort

După reformarea executivului, observăm că tot mai mulți bani sunt investiţi în Casa Guvernului. În noiembrie 2017, executivul intenționa să cumpere opt vaze decorative din granit pentru scările de la intrarea acestui edificiu în valoare de circa 700.000 de lei.

După ce a scris JURNAL de Chișinău despre acest lucru, în ședința executivului din 7 decembrie 2017, Pavel Filip a anunțat că vazele nu vor fi procurate. „E adevărat, erau incluse aceste vaze decorative, dar nu sunt obiecte de lux. Am solicitat să fie excluse. Vazele nu vor fi procurate pentru că și eu consider că banii publici trebuie cheltuiți cu mai multă chibzuință, mai ales acum când avem atât de multe probleme sociale”, a declarat atunci Pavel Filip.

Cu toate acestea, la 24 august 2017 a fost încheiat un contract cu firma ARIA-GRUP SRL pentru reamenajarea sălii de ședințe și a vestibulului de la parter al Casei Guvernului din partea str. Al. Pușkin, inclusiv camera de odihnă, grupurile sanitare și vestiarul pentru care au fost cheltuiți peste 10 milioane de lei, inclusiv TVA.

Informațiile de interes public sunt ascunse

Am încercat să aflăm câți bani vor fi cheltuiți pentru reparațiile și amenajările încăperilor din Casa Guvernului și dacă au fost prevăzute în bugetul de stat pentru 2018, însă atât serviciul de comunicare cu mass-media, cât și Direcţia generală pentru administrarea clădirilor Guvernului ne-au cerut să le trimitem solicitări în formă scrisă.

Conform Legii privind accesul la informație adoptată la 11 mai 2000, solicitarea se face în formă scrisă și în formă verbală. În ultima vreme, funcționarii preferă solicitări în scris fie pentru a tergiversa să răspundă, fie pentru a evita în genere să o facă.

Reprezentantul IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, comentând această situație, și-a dat cu părerea că funcționarii de la guvern se ascund intenționat după tertipurile legale.

„Interesant este dacă aceste cheltuieli se fac în limitele bugetului aprobat sau sunt alocați bani suplimentari. Dar nu avem cum să o știm din cauza că ei tărăgănează să răspundă”, a menționat Ioniță.

În cadrul mitingului Partidului Democrat de duminică, 21 octombrie, premierul Filip a declarat de la tribună: „Putem spune ferm că Republica Moldova nu este cea mai săracă țară din Europa”.

Amintim că minimul de existență semestrul întâi 2018 în Republica Moldova este de 1895,7 lei, iar cheltuielile de consum sunt de 2250,3 lei, arată Biroul Național de Statistică.

Conform statisticilor la nivel mondial, realizate de instituții internaționale, arată că Republica Moldova rămâne pe ultimul loc în Europa după Venitul Național Brut.

Jurnal de Chișinău

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: