Vadim Șterbate activează de 12 ani în calitate de reporter al săptămânalul „Observatorul de Nord” din Soroca, ziar membru al API, scrie nordnews.md.

El publică cu regularitate materiale jurnalistice inclusiv despre activitatea Primăriei municipiului Soroca, informând cititorii despre transparența deciziilor, administrarea banilor publici, desfășurarea concursurilor privind achizițiile publice. Aceste materiale fiind distribuite și pe rețelele sociale, cu etichetarea contului de Facebook al Primăriei Soroca.

Potrivit lui Vadim Șterbate, tag-urile la majoritatea materialelor critice la adresa Primăriei și comentariile critice au fost șterse, iar la 2 aprilie curent, lui Vadim Șterbate i-a fost blocat accesul la pagina de Faceebook a Primăriei Soroca de pe contul său personal.

Încercările reporterului de a soluționa problema pe cale amiabilă nu s-au soldat cu vreun rezultat. La 7 mai 2019, Vadim Șterbate a expediat un demers în adresa Primăriei și primarului Victor Său cu solicitarea de a i se debloca accesul la pagina de Facebook, dar nu a primit niciun răspuns.

Avocatul API, Vitalie Zama, care îl va reprezenta pe V. Șterbate în instanța de judecată, susține că în acest caz sunt încălcate nu doar drepturile reclamantului, ci și dreptul constituțional al cetățenilor la informare activă, veridică și la timp asupra chestiunilor de interes public.

În cererea de chemare în judecată, instanței i s-a solicitat să constate încălcarea de către Primăria și primarul municipiului Soroca a dreptului de acces la informație de interes public și restabilirea accesul lui Vadim Șterbate la pagina de Facebook a Primăriei Soroca.