image
Sursa foto: rte.ie

De cinci ani, militarii moldoveni sunt parte a misiunii de menținere a păcii în Kosovo

Peste 400 de ofițeri și subofițeri din Republica Moldova au fost detașați, începând cu anul 2014, în misiunea KFOR din Kosovo. Timp de cinci ani, militarii Armatei Naționale au executat misiuni de pază a obiectivelor de importanță majoră și de patrulare a zonei de operații.

Echipele de geniști au fost implicate în acțiuni de cercetare a terenului pentru depistarea și identificarea munițiilor rămase în sol din timpul războiului.

Decizia de detașare a militarilor a fost aprobată de Parlament la 1 noiembrie 2013.  Pe 11 martie 2014, drapelul de stat al Republicii Moldova a fost arborat pentru prima dată în baza multinațională „Camp Vilaggio Italia” a Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group – West), din localitatea Pech.

În prezent, în Kosovo se află cel de-al zecelea contingent moldovenesc, constituit din 41 de militari profesioniști, dintre care 33 de infanteriști, șapte geniști și un ofițer de stat major. Aceștia urmează să revină acasă în luna iunie curent, după șase luni de mandat, se menționează într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării.

Operațiunea NATO de menținere a păcii din Kosovo este desfășurată în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, la ea participând peste 4 000 de militari din 28 de ţări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: