image
Sursa foto: mediafax.ro

Băsescu, la Jurnal TV: Ce spune despre eliberarea lui Filat și ce sfat are pentru Blocul ACUM

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a avertizat-o încă acum câteva luni pe Maia Sandu că Igor Dodon „va încerca să scape” de ea din funcția de prim-ministru, când a și sfătuit-o să pregătească terenul pentru o coaliție cu PD. Actualul europarlamentar român susține că Sandu a greșit „forțându-și” plecarea din fruntea Executivului și dacă nu își va scimba abordarea politică, atunci nu va avea nicio șansă în fața concurenței cu Igor Dodon. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

Băsescu a spus că Maia Sandu „nu trebuia să dea toată puterea socialiștilor”, care au doar „direcția pro-Moscova”, iar noua configurație politică de la Chișinău pune într-o postură dificilă și Uniunea Europeană, care se află într-o situație în care nu știe dacă mai trebuie să continue finanțarea Republicii Moldova.

Fostul președinte al României a comparat îndemnul său către Maia Sandu, de a crea o coaliție cu PD, cu „soluția imorală” la care a recurs chiar el în anul 2004, când a cooptat la guvernare Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu, doar pentru a scoate de la guvernare Partidul Social Democrat.

„Eu nu-i consider de politicieni pe acești oameni, care tranșează între interesul țării și interesul lor de imagine, în favoarea lor. Eu mi-am asumat acel risc de imagine în 2004, creând coaliția cu Partidul Conservator, pentru că așa o dicta interesul țării. Am făcut ce a trebuit ca să duc România în continuare spre NATO și UE”, a declarat Traian Băsescu.

Băsescu a mai spus că a avut, acum trei luni, o discuție cu Pavel Filip, la București, și că președintele PD i-a transmis că își dorea o coaliție cu ACUM, doar că aștepta un semnal din partea Blocului ACUM.

În ce privește influența pe care Plahotniuc ar mai avea-o în PD, Băsescu spune că acesta „s-a certat la cuțite cu Filip”.

„Plahotniuc nu mai are nicio influență asupra lui Filip sau asupra deciziilor partidului”, a precizat fostul lider de la Cotroceni.

Pe de altă parte, Traian Băsescu consideră că România ar trebui, în continuare, să susțină financiar Republica Moldova, dar doar punând condiții stricte în privința reformelor și a felului în care vor fi cheltuiți banii.

În opinia europarlamentarului, Dodon și-a schimbat retorica față de Uniunea Europeană și România tocmai pentru că are nevoie de finanțări ca să poată menține Republica Moldova pe linia de plutire.

„Dodon are calitatea de a fi credibil când spune ceva. Doamna Maia Sandu o să se trezezească fără o parte din tronsoanele de electorat care îi aparțineau ei. Dodon are abilitatea să se extindă și spre centru. El nu mai are nevoie să-și demonstreze stângismul, pentru că are deja voturile lor”, a menționat Traian Băsescu.

Parlamentarul european s-a arătat sigur că UE va continua finanțările pentru Republica Moldova atâta timp cât Chișinăul își va respecta angajamentele. În context, Băsescu l-a îndemnat pe premierul român Ludovic Orban să comunice cu Ion Chicu, întrucât există multe proiecte care trebuiesc implementate pe cele două maluri ale Prutului.

Întrebat cum vede el, în calitate de fost președinte al României, care are o experiență de șef al statului în spate de 10 ani, situația din jurul eliberării condiționate a lui Vladimir Filat și declarațiile lui Igor Dodon, precum că a aflat din presă de această decizie, Traian Băsescu a spus că nu poate să creadă acest lucru.

El a mai precizat că nu era posibil ca Igor Dodon să nu fi fost informat de vreo instituție a statului, iar prin faptul că o acuză pe Maia Sandu că ar fi influențat oarecum eliberarea lui Filat, președinte încearcă să „arunce propria-i mizerie pe umerii Maiei Sandu”.

„Este exclus ca Maia Sandu să fi avut vreo implicare. Nu poate fi suspectată nici cât e negru sub unghie că s-a băgat în treaba asta”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte s-a arătat sigur că mai devreme sau mai târziu unirea celor două maluri ale Prutului se va produce.

Întrebat ce mesaj ar avea către multitudinea de partide unioniste de la Chișinău, Băsescu a spus că are unul singur: „Dacă nu se unesc, își bat joc de unionismul din Republica Moldova”.

„Am avut discuțiile astea cu ei în diferite situații. Una spun, alta fac. M-am săturat să-i tot rog să se unească. Așa se alege praful și din încrederea electoratului unionist”, a transmis fostul lider de la Cotroceni.

Referindu-se la situația din Blocul ACUM, Traian Băsescu a spus că cele două partide care îl constituie ar trebui să fuzioneze, iar acest pas ar fi susținut și la nivelul Partidului Popular European.

„Vor crea o structură politică solidă și nu o alianță mai mult sau mai puțin conjuncturală. Probabil vor crea un singur partid la un moment dat, ca să nu mai fie o conducere bicefală, o soluție care permite și despărțiri. Trebuie să securizeze această construcție politică printr-o fuziune”, a declarat Traian Băsescu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: