Mai mult de 1,2 milioane de venezueleni care au fugit din ţară din cauza lipsei de alimente şi de medicamente şi a unei crize politice complexe au migrat în Columbia în ultimii ani, suprasolicitând asistenţa medicală, locuinţele şi utilităţile publice deja limitate ale ţării sud-americane.

Mulţi sosesc fără vize pentru că nu îşi pot reînnoi paşapoartele.

Reînnoirea paşapoartelor în Venezuela este "aproape imposibilă datorită costului ridicat al documentului, din cauza lipsei de materii prime pentru a le face şi din cauza altor acţiuni din partea Venezuelei pentru a reduce plecarea venezuelenilor", a declarat Christian Kruger, şeful agenţiei de imigraţie din Columbia.

Venezuelanii vor putea acum să utilizeze paşapoartele vechi de până la doi ani după data de expirare, a transmis Kruger într-o declaraţie.

Măsura face parte din acordurile recent încheiate de blocul naţiunilor din cadrul Grupului de la Lima pentru a oferi securitate migranţilor şi pentru a-i împiedica să se îndrepte spre bandele de trafic de imigranţi pentru a trece graniţa, se spune în declaraţie.