image
Sursa foto: Facebook.com

Tituşki de Moldova

Partidul Democrat a adoptat o nouă strategie după ce UE a oprit asistenţa macrofinanciară de la Bruxelles. Niciun protest al opoziţiei fără contraproteste, organizate de PD ori de Partidul Şor, cu participarea unor tineri cu constituţie atletică, având ca misiune să îi împiedice pe cetăţeni să folosească dreptul lor constituţional să manifesteze împotriva abuzurilor puterii.

Contraproteste de acest gen au fost organizate la Chişinău (la 23 iulie, Partidul Şor a obstrucţionat un protest al PPDA organizat în faţa Primăriei), la Nisporeni (la 22 iulie, membrii PD au încercat să blocheze mitingul Mişcării de Rezistenţă ACUM) şi, mai nou, la Ungheni, unde opoziţia a organizat duminica trecută, 29 iulie, un miting paşnic, iar un grup de susținători ai guvernării au organizat un contraprotest şi, în consecinţă, au fost provocate altercaţii.

Marş „în susţinerea guvernării”

Am încercat să aflăm de la responsabilii de la Primăria Ungheni de ce au autorizat două acțiuni de protest diferite în acelaşi timp, în Piaţa Independenţei din Ungheni. Or, legea prevede că dacă sunt depuse două astfel de cereri, spaţiul i se oferă celui care a depus primul cererea. Tatiana Talpă, responsabilă de relaţii cu publicul, ne-a informat că partidele PAS, PDA, PLDM au depus o cerere în care au solicitat autorizarea unui miting de lansare a Mişcării de Rezistenţă ACUM, la 18 iulie.

Partidul Democrat a depus o cerere la 26 iulie. PD a solicitat autorizarea „unui marş în susţinerea activităţii guvernării”. „Primăria Ungheni a autorizat cele două evenimente, deoarece aveau locaţii diferite. Evenimentul opoziţiei urma să fie organizat în Piaţa Independenţei, iar marşul PD să pornească din faţa Casei Sărbătorii, să continue pe străzile Decebal şi Naţională. La Piaţa Independenţei, din păcate, manifestanții s-au intersectat. Era de datoria poliţiei să asigure ordinea publică”, a specificat responsabila de la primărie.

Protestatari intimidaţi, jurnaliste bruscate

Sub pretextul organizării unei acţiuni „în susţinerea guvernării”, simpatizanții PD şi-au concentrat eforturile pentru a zădărnici evenimentul opoziţiei. Printre cei prezenţi erau mai mulţi tineri cu constituţie atletică, ce au început să îi intimideze şi chiar să îi bruscheze pe protestatari. Aceştia suflau în vuvuzele și scandau: „Jos Maia Sandu!”, „Andrei Năstase, Dictator!” etc. Se comportau vehement chiar şi cu agenţii de poliţie.

„S-au postat iniţial la vreo zece metri de noi. Eram şi eu menţionat pe una dintre pancarte: „Petic mincinos!”. Nu sunt politician, sunt cetăţean simplu cu o poziţie civică diferită de a lor, de ce ar trebui să fiu intimidat în acest mod?”, se întreabă Gheorghe Petic, susţinător PDA, activist civic din Ungheni.

Printre persoanele intimidate şi bruscate de tineri au fost şi două jurnaliste de la „Expresul”. „În momentul în care am vrut să mă apropii de protestatarii care făceau gălăgie, a sărit în faţa mea un tânăr care nu îmi permitea să merg mai departe. I-am explicat că sunt de la presă. Eram cu aparatul de fotografiat. La un moment dat, m-a îmbrâncit, fără a scoate un cuvânt. Noroc de poliţie. Ceea ce am văzut duminică m-a îngrozit. Erau nişte tineri cu ochi tulburi, poate beţi, poate drogaţi”, a declarat pentru JURNAL Lucia Bacalu-Jardan, director la ziarul „Expresul”. Şi colega sa, Veronica Gore, care filma, a fost ameninţată că îi vor distruge camera.

Împreună cu tinerii sportivi, la evenimentul PD a participat şi directorul şcolii de sport din Ungheni, Ioan Lazăr. Într-un comentariu postat pe Facebook, acesta le numeşte pe jurnalistele de la „Expresul” „jigodii”, „jurnaliste plătite de Ţopa”, locul cărora „e la puşcărie”.

La intimidarea jurnaliştilor a reacţionat Ambasada SUA. Astăzi, 3 august, jurnaliştii de la „Expresul” vor avea o întâlnire cu reprezentanţii ambasadei în cadrul căreia vor discuta despre acest incident.

Împreună cu tinerii sportivi, la evenimentul PD a participat şi directorul şcolii de sport din Ungheni, Ioan Lazăr. Într-un comentariu postat pe Facebook, acesta le numeşte pe jurnalistele de la „Expresul” „jigodii”, „jurnaliste plătite de Ţopa”, locul cărora „e la puşcărie”.

Unul dintre organizatorii principali ai acestui protest este Petru Gherasimov, vicepreşedinte al raionului, finul deputatului PD Eugeniu Nichiforciuc. Cei doi nu au răspuns la telefon. Vitalie Gămurari, purtătorul de cuvânt al PD, a declarat că nu știe detaliat ce s-a întâmplat la Ungheni, „dar dacă au fost provocări, noi nu le susţinem”, a spus el.

O voce printre zgomotul vuvuzelelor

În cuvântarea lui, liderul PPDA, Andrei Năstase, a specificat că asemenea contra-proteste au loc la ordinul liderului PD, Vlad Plahotniuc. Lidia Leva, profesoară de matematică din Ungheni, este de părere că asistăm la „instaurarea unui regim dictatorial” în R. Moldova.

În discursul său, profesoara a ţinut să adreseze o întrebare. „Lucrez de 45 de ani profesoară. Unul Dumnezeu ştie cât am lucrat. Dar eu nu mi-am putut permite să construiesc din salariul meu o casă pentru copilul meu. Pe când mama lui Dodon, muncind profesoară, i-a construit fiului său ditamai castel. Care e secretul, dle Dodon? De ce copilul meu, ajuns în galeria de aur a Universităţii din Monreal, munceşte medic în Canada, și nu aici, în R. Moldova?”, s-a întrebat profesoara.

Marea dezbinare

Prezent la evenimentul PD, l-am întrebat pe primarul de Costuleni, Ungheni, Sorin Gurău, (PD) de ce astfel de mesaje trebuie „bruiate”, cu intimidări şi vuvuzele. „Am fost în mijlocul protestului, nu am văzut abateri. Eu protestez împotriva criticilor nejustificate. Susţin absolut tot ce face guvernarea, toate legile pe care le promovează în Parlament”, a spus el.

Primarul de Floriţoaia Veche, Ungheni, Sergiu Mărgărint (PD), ne-a spus că s-a înfuriat când a auzit că vine Năstase la Ungheni. A mers „cu îndrăzneală şi înfocat” la protestul PD, pentru că ştie că pe moment „RM are parte de o guvernare bună”. „Implementăm multe proiecte de dezvoltare a infrastructurii. Avem o conlucrare bună cu preşedinta raionului (lidera organizației teritoriale PD Ungheni), care e un specialist foarte bun. Când am auzit că vine PPDA, nu am putut sta liniştit, chiar am vrut să le spun să se liniştească”.

Întrebat de ce pe lângă mesajele îndreptate împotriva liderilor de opoziţie, nu au cerut, de exemplu, întoarcerea miliardelor furate, Mărgărint a spus: „Noi, primarii, nu discutăm despre furtul miliardului, pentru că nu posedăm informaţii şi nu ştim cine l-a furat”.

Amnesty International: protestatari apăraţi insuficient

Solicitaţi de JURNAL, reprezentanţii Comisariatului de poliţie Ungheni ne-au informat că, în pofida celor întâmplate, nu au înregistrat nicio plângere şi nu au iniţiat niciun dosar pentru acte de huliganism ori de destabilizare a ordinii publice.

Organizaţia Amnesty International Moldova şi-a exprimat îngrijorarea, constatând „asigurarea ineficientă a securităţii persoanelor”, care au participat duminică la protestul din centrul or. Ungheni.

„Opoziţia a organizat un protest paşnic. Simultan, un grup de protestatari a organizat un contra-protest. În consecinţă, au fost mai multe altercaţii care nu au fost prevenite eficient şi stopate de către forţele de asigurare a ordinii de drept”, se spune într-un comunicat emis de această organizație.

Reprezentanţii acesteia reiterează că libertatea întrunirilor şi dreptul la libera exprimare sunt drepturi constituţionale, care trebuie să fie asigurate cu stricteţe şi protejate de stat. Iar dreptul de a fi protejat de poliţie în cadrul protestelor paşnice constituie o normă imperativă şi o datorie a autorităţilor statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: