image
Sursa foto: AFP

Moartea lui Navalnâi: 43 de ţări cer o anchetă internaţională independentă

Un grup de 43 de ţări cere Rusiei să autorizeze o anchetă internaţională independentă cu privire la moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnâi, un apel lansat de către ambasadoarea Uniunii Europene la ONU, la Geneva, Lotte Knudsen în numele celor 27 de state membre ale UE şi altor 16 ţări, între care Canada, Regatul Unit, Statele Unite şi Ucraina, relatează Reuters, citat de News.ro.

„Suntem indignaţi de moartea politicianului din opoziţie Aleksei Navalnâi, a cărei ultimă responsabilitate îi revine preşedintelui (rus Vladimir) Putin şi autorităţilor ruse”, a declarat luni, la Consiliul Drepturilor Omului, la Geneva, Lotte Knudsen, care s-a exprimat în numele celor 43 de ţări.

„Rusia trebuie să autorizeze o anchetă internaţională independentă şi transparentă cu privire la circumstanţele morţii sale bruşte”, a cerut ea.

Aleksei Navalnâi, principalul opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, a murit, la 16 februarie, la vârsta de 47 de ani, într-o colonie penitenciară în Arctica.

Kremlinul a negat orice implicare a statului în moartea liderului opoziţiei, care a fost înmormântat vineri la Moscova.

Comitetul rus de anchetă a anunţat că a lansat o anchetă de procedură cu privire la acest deces, iar Kremlinul a anunţat că nu va curs cererilor UE.

Iulia Navalnaia îl acuză pe Vladimir Putin de asasinarea soţului său, iar echipa acestuia a anunţat că intenţionează să ancheteze şi să publice numele celor care se fac vinovaţi.

Kremlinul neagă orice implicare şi refuză să comenteze cu privire la funeraliile lui Aleksei Navalnâi.

Potrivit susţinătorilor acestuia, în certificatul de deces se arată că moartea acestuia a avut cauze naturale, lucru pe care refuză să-l accepte.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: