image
Sursa foto: jurnal.md

Pacienții care au suferit un accident vascular cerebral vor avea acces la asistență calificată instituită în 13 centre

13 centre pentru pacienții care au suferit accident vascular cerebral, dintre care 11 primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv, vor fi instituite în instituțiile medico-sanitare spitalicești. Anunțul despre organizarea Serviciului național de asistență medicală în cazul accidentelor vasculare cerebrale a fost făcut de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă.

În aceste centre, pacienții vor avea acces la o gamă completă de servicii medicale, starea lor fiind evaluată rapid și precis, în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor de AVC, efectuate investigații pentru confirmarea diagnosticului și asigurat tratamentul eficient, inclusiv intervenții chirurgicale. De asemenea, pacienții vor beneficia de servicii de reabilitare care să-i ajute să-și redobândească funcțiile motorii și cognitive după AVC. În tot acest proces vor fi implicați specialiști din mai multe domenii medicale. La necesitate, medicii din cadrul centrului comprehensiv vor oferi consultații la distanță colegilor din celelalte instituții, care vor permite evaluarea clinică în timp real al pacienților cu AVC și oferirea recomandărilor imediate de diagnosticare și tratament adecvat.

Pentru realizarea examinărilor prioritare, Ministerul Sănătății a dotat instituțiile cu tomografe computerizate, aparate performante de ultrasonografie și alte echipamente necesare.

Centrele vor activa 24/24 de ore, șapte zile în săptămână și vor asigura accesibilitatea geografică a pacienților cu AVC la tratament. Mai exact, centrele primare vor fi localizate la Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, spitalele raionale Edineț, Soroca „Anatolie Prisacari”, Florești, Orhei, Ungheni, Hîncești, Căușeni „Ana și Alexandru”, Cahul și Comrat. Centrul multidisciplinar AVC se va afla în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, iar cel comprehensiv - la Institutul de Medicină Urgentă.

Accidentul vascular cerebral ischemic este o urgență medicală care apare ca urmare a întreruperii sau reducerii alimentării cu sânge a unei zone din creier, fapt ce cauzează deteriorarea rapidă a celulelor neuronale. Un pacient netratat pierde aproximativ 1,9 milioane de neuroni în fiecare minut din zona afectată. Pentru ca cetățenii să se adreseze cât mai timpuriu după ajutor medical Ministerul Sănătății va desfășura o campanie prin care va informa și sensibiliza populația cu privire la semnele AVC. De asemenea, pentru prevenirea maladiei cetățenii vor fi informați despre factorii de risc ai AVC.

Noutăţile partenerilor

comentarii: