image
Sursa foto: ana.md

Cercetările arheologice în valorosul sit, descoperit la Cobani, vor continua și în toamna acestui an // FOTO

Agenția Națională Arheologică anunță că în această toamnă vor continua lucrările de descoperire a valorosului sit arheologic din satul Cobani, raionul Glodeni.

Agenția Națională Arheologică a efectuat cercetări de salvare în așezarea fortificată Cucuteni A (mil. V î. Hr.) din localitatea Cobani, raionul Glodeni, afectată de o carieră de piatră, în lunile aprilie-iunie a acestui an.

ana.mdana.md

ana.mdana.md

Drept urmare a săpăturilor arheologice, au fost descoperite 66 de gropi menajere sau cu altă funcționalitate, cinci segmente de șanțuri de apărare, un complex de locuit adâncit și o locuință de suprafață.

ana.mdana.md

Totodată, a fost recuperată o cantitate impresionantă de ceramică și diverse piese de inventar lucrate din cupru, lut ars, os și piatră.

ana.mdana.md

Amintim că în luna mai arheologii au descoperit la Cobani o așezare istorică, care datează din mileniul cinci înainte de Hristos. Arheologii susțin că aici, cu 7000 de ani în urmă, a trăit cea mai veche civilizaţie pre-istorică – Cucuteni-Tripolie.

ana.mdana.md

La Cobani arheologii au descoperit mai multe oase, printre care și un corn de cerb, fragmente de vase din ceramică, cioburi, dar și obiecte întregi care, în pofida trecerii anilor, și-au păstrat designul.

ana.mdana.md

ana.mdana.md

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: