image
Sursa foto: captură video / Jurnal TV

Expert, despre votul prin corespondență: „Un răspuns al guvernului la cerința cetățeanului de vot electronic” // VIDEO

Introducerea votului prin corespondență ca modalitate alternativă de exprimare a preferințelor politice în cadrul unui scrutin reprezintă un subiect foarte disputat în societate, în ultimele zile. Totuși, votul prin corespondență se adresează în special cetățenilor din diasporă și își propune să ofere un acces mai facil la vot acestora. Expertul WatchDog Andrei Curăraru a explicat în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că acest mijloc de vot alternativ este menit să creeze mai multă incluziune și, astfel, să asigure dreptul fundametal într-o democrație - votul.

Cetățenii plecați în afara Republicii Moldova au dreptul perfect legal de a solicita autorităților introducerea votului prin corespondență drept facilitate capabilă să reducă costurile actului de vot în sine. Votul prin corespondență constituie, de altfel, în prezent, singura alternativă pentru a reduce timpii de așteptare pentru cei din diasporă, întrucât posibilitatea votului electroinic este surealistă în condițiile în care Rusia ar putea profita de acest lucru pentru a submina prin atacuri cibernetice integritatea sistemului.

Mai mult decât atât, votul electronic este funcțional în acele state care au deja o practică în ceea ced privește votul prin corespondență, iar Republica Moldova nu face parte din acest grup.

„Votul prin corespondență este un răspuns al guvernului pe care îl înțeleg eu că vine în legătură cu cerința absolut legală a cetățeanului de vot electronic. Votul electronic nu este posibil din cauza capacității ruse de spargere a diferitor sisteme electronice și acum, lansarea unui astfel de sistem de vot ar fi suicidală. El este pornit într-un regim pilot și va fi testat mai mult pentru statele care au o practică și o cultură de vot prin corespondență”, a explicat Curăraru.

În acest context, refuzul de a accepta implemetarea votului prin corespondență echivalează practic cu un refuz de a facilita accesul la vot persoanelor aflate în afara granițelor Republicii Moldova. Or, asta nu vrea să însemne nimic altceva decât restricționarea dreptului de a vota, fundamental într-o democrație, a unor categorii de cetățeni.

„Celor care se tem de faptul că diaspora votează, i-aș întreba dacă noi ne jucăm aici de-a democrația sau noi vrem să implicăm toți cetățenii? Mulți stataliști vorbesc despre revenirea cetățeanului în albia statului, dar dacă el nu votează, înseamnă că el nu mai simte aderența la stat și că el nu o să se mai întoarcă. Astfel, inclusiv și votul prin corespondență este o modalitate de a aminti cetățeanului că el este moldovean, că împărtășește anumite probleme, valori”, a mai adăugat expertul WatchDog.

Modul în care votul prin corespondență va fi implementat în Republica Moldova este preluat după practicile și garanțiile de protecție pe care le-a utilizat SUA atunci când a adăugat acest mijloc de vot alternativ.

„Dacă ne uităm la cifrele care au fost pe continentul american, atunci ele au fost absolut neglijabile, ele nu afectează esențial scrutinul. Mai mult decât atât, eu înțeleg că și transparența, și acele garanții fizice de protecție sunt împrumutate de la Statele Unite ale Americii, standarde care sunt mai un pic mai înalte decât ale noastre”, a conchis Andrei Curăraru.

Emisiunea poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: