image
Sursa foto: foto

Armata din Niger, lovită de cel mai sângeros atac jihadist din țară: Peste 70 de militari au fost uciși

Armata Nigerului a suferit cele mai grele pierderi de când se confruntă cu teroriștii jihadiști. Peste 70 de militari au fost uciși în urma unui atac care a avut loc marți asupra taberei Inates, din apropierea graniței cu Mali, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Ministerul Apărării din Niger a anunțat că a suferit pierderi uriașe, în lupta cu pericolul jihadist. „Din nefericire, deplângem următorul bilanţ: 71 de militari ucişi, 12 răniţi, persoane date dispărute şi un număr important de terorişti neutralizaţi”, au anunțat autoritățile de la Niamey, conform Agerpres.

Reprezentanții Armatei din Niger au precizat că luptele au durat trei ore și au fost „de o violenţă rară combinând tiruri de artilerie şi folosirea de autovehicule kamikaze de către inamic”. Ministerul Apărării a estimat numărul „teroriştilor puternic înarmaţi” la „câteva sute”.

Emmanuel Macron și-a amânat vizita în Africa în urma atacului din Niger

Precedentul abuz al forțelor de securitate anunțase peste 60 de morți, după ce teroriștii au bombardat „intens tabăra cu obuze” și mai multe victime au murit în explozii ale depozitelor de muniţie şi de carburanţi. Ca urmare a incidentului sângeros, președintele francez, Emmanuel Macron, a amânat pentru începutul anului 2020 summitul cu omologii săi din Sahel ce urma să aibă loc sâmbătă la Pau.

„Preşedintele republicii, comandantul suprem al armatei, Issoufou Mahamadou, şi-a întrerupt participarea la Conferinţa pentru pacea durabilă, securitatea şi dezvoltarea în Africa, organizată în Egipt, pentru a reveni la Niamey ca urmare a tragediei petrecute la #Inates”, a anunțat preşedinţia Nigerului pe Twitter. Liderul Nigerului va prezida joi o reuniune a Consiliului naţional de securitate.

Potrivit sursei citate, acest atac a fost cel mai sângeros care a avut loc de la începutul ofensivei jihadiste în Niger, în 2015. Întregul Sahel – în special Mali, Niger şi Burkina Faso – este vizat de atacurile grupărilor islamiste armate, în pofida prezenţei militarilor francezi din forţa antiteroristă Barkhane.

Noutăţile partenerilor

comentarii: