image
Sursa foto: Reuters

Donald Trump la ONU: Viitorul nu aparţine globaliştilor, ci patrioţilor

Preşedintele Donald Trump a criticat de la tribuna Adunării Generale a ONU, politicienii care susţin globalismul în detrimentul suveranităţii naţionale, el apreciind că structurile naţionale trebuie protejate, nu înlocuite de unele suprastatale, relatează Agerpres.

''Viitorul nu aparţine globaliştilor. Viitorul aparţine patrioţilor. Viitorul aparţine naţiunilor suverane şi independente, care-şi protejează cetăţenii şi îşi respectă vecinii'', a spus Trump la începutul discursului său. ''Dacă vrei libertate, fii mândru de ţara ta. Dacă vrei democraţie, păstrează-ţi suveranitatea. Şi dacă vrei pace, iubeşte-ţi naţiunea'', a subliniat Trump.

În opinia sa, în prezent un număr mic de companii de social media ''acumulează o imensă putere'' care este de natură să submineze libertatea de exprimare.

Pe de altă parte, Trump crede că actualul sistem economic mondial sărăceşte clasa de mijloc şi îi îmbogăţeşte şi mai mult pe cei deja înstăriţi. El a cerut în acest context reformarea sistemului comercial internaţional, despre care a estimat că ''timp de decenii a fost exploatat de naţiuni care au acţionat cu rea credinţă''.

Trump a criticat la acest capitol în special China, pe care a acuzat-o de practici comerciale neloiale, inclusiv furt de proprietate intelectuală şi a cerut Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) să nu mai includă China printre ţările în dezvoltare. Totuşi, Trump şi-a manifestat speranţa că SUA şi China vor putea ajunge la un acord care să pună capăt disputei lor comerciale. Pe plan politic, el a cerut Beijingului că ''protejeze libertatea'' şi ''modul de viaţă democratic'' în Hong Kong.

O altă ţară criticată de Trump în acest discurs este Iranul, el afirmând că Teheranul se află într-o căutare ''fanatică'' a armelor nucleare şi că alimentează războaiele din Siria şi Yemen. ''Regimul (iranian) a escaladat atacurile sale violente şi neprovocate'', a spus Trump. ''Niciun guvern responsabil nu trebuie să susţină setea de sânge a Iranului. Atât timp cât comportamentul ameninţător al Iranului continuă, sancţiunile nu vor fi ridicate. Ele vor fi înăsprite'', a punctat el.

În ce priveşte Venezuela, Trump l-a descris pe preşedintele acestei ţări, Nicolas Maduro, drept o ''marionetă cubaneză''. ''Socialismul şi comunismul înseamnă un singur lucru: putere pentru clasa conducătoare'', a mai spus el în referire la Venezuela.

Trump a asigurat că administraţia sa nu caută război cu nicio ţară, dar îşi va apăra interesele naţionale. ''Noi dorim pace, cooperare şi beneficii reciproce cu toată lumea. Dar nu voi înceta vreodată să apăr interesele Americii'', a subliniat preşedintele american, criticând şi talibanii pentru continuarea atacurilor în Afganistan.

Vorbind despre chestiunea migraţiei, preşedintele SUA a avertizat că va consolida protecţia graniţelor şi a lansat către migranţi un apel să nu mai plătească traficanţi pentru a-i strecura pe teritoriul american.

Cât despre Brexit, Trump a menţionat că SUA speră să încheie un acord comercial ''magnific'' cu Regatul Unit, odată ce această ţară va ieşi din UE, discuţii în acest sens fiind în desfăşurare cu premierul Boris Johnson.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: