image
Sursa foto: Jurnal.md

Rusia a REFUZAT mărirea cotelor de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni

Federația Rusă a refuzat mărirea cotelor de autorizații de export pentru transportatorii moldoveni. Astfel, dacă în 2018 cota a fost de 18.000 de autorizații, pentru 2019 partea rusă a stabilit un contingent de 15.000 de autorizații.

„Cu regret, în cazul părții ruse aceasta nu a dat dovadă de flexibilitate și ca rezultat, unilateral, pe parcursul ultimilor ani a redus contingentul de autorizații. Luând în considerare că aceste cote sunt insuficiente pentru operatorii de transport rutier din Republica Moldova, pentru soluționarea acestei probleme, atât anul trecut, cât și anul curent au fost remise multiple adresări în adresa părții ruse cu solicitarea de majorare a cotei de autorizații, majoritatea fiind refuzate de către aceștia”, informează Ministerul Economiei și Infrastructurii.

În rezultatul negocierilor, abia în august partea rusă a acceptat acordarea în trimestrul III a anului curent a unui contingent suplimentar de 1250 deautorizații.

Dar decizia privind acordarea altor contingente suplimentare pentru anul 2019 va fi primită de către partea rusă după efectuarea unei monitorizări referitor la cota de participare a operatorilor de transport ruși pe piața moldo-rusă a serviciilor de transport bilateral de mărfuri, dar nu mai târziu de 15 octombrie curent.

Potrivit MEI, acest subiect a fost abordat atât în cadrul Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare economică, cât și în cadrul forumului economic moldo-rus.

În prezent, Ministerul Economiei și Infrastructurii a solicitat repetat eliberarea unei cote suplimentare de 7 mii de autorizații, iar în perioada următoare este preconizată o întrevedere cu partea rusă, în cadrul căreia urmează a fi discutat inclusiv subiectul privind cotele de autorizații.

În luna septembrie au beneficiat de autorizații 279 de operatori de transport, cărora le-au fost eliberate 1214 autorizații. În perioada 1-17 octombrie au fost eliberate 380 de autorizații la 182 de operatori de transport.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: