image
Sursa foto: Jurnal.md

Ultima oră! UE a aprobat acordarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de mil. de euro pentru RM

Comisia Europeană a aprobat acordarea primei tranșe de 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară acordată Republicii Moldova.

Este prima dintre cele trei plăți planificate în cadrul programului de asistență macrofinanciară pentru țara noastră, adoptat încă în septembrie 2017.

„Această tranșă este o expresie a sprijinului pentru implementarea reformelor cheie pentru îmbunătățirea standardelor democratice și pentru protejarea statului de drept în Moldova. Comisia Europeană este pregătită să să continue colaborarea strânsă cu autoritățile moldovene pentru a ajuta la realizarea unui set larg și ambițios de reforme economice și structurale necesare pentru asigurarea locurilor de muncă, creșterea și investițiile în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”, a declarat Pierre Moscovici, comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, în prezent, Moldova și-a îndeplinit angajamentele politice convenite cu UE, astfel cum sunt prevăzute în Memorandumul de înțelegere, pentru eliberarea primei plăți.

Acesta include măsuri luate pentru combaterea corupției și spălării banilor, pentru a favoriza o mai mare transparență în gestionarea finanțelor publice, pentru a moderniza administrația publică, pentru a promova reformele în curs în sectoarele energetic și financiar și pentru a îmbunătăți mediul de afaceri.

„FMI a finalizat recent și a patra și a cincea revizuire a programului său cu Moldova. Aceste decizii au deschis calea către reluarea plății ajutorului”, se spune în comunicat.

Amintim că, alocarea primei tranșe de asistență macrofinanciară a UE a fost amânată anul trecut în urma deciziei Curții Supreme de Justiție de a anula rezultatele alegerilor la Chișinău.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: