image
Sursa foto: jurnal.md

Spălări de bani şi evaziune fiscală de 30 de milioane de lei în agricultură // VIDEO

Membrii unui grup criminal organizat, compus din 18 persoane urmărind un scop de profit în perioada anilor 2016-2017, au fost reținuți în cadrul urmăririi penale de către procurorii PCCOCS cu suportul Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Ei procurau produse agricole de la persoane fizice și juridice, nereflectând tranzacțiile în evidență contabilă și fiscală, prejudiciind bugetul de stat, conform actului organului fiscal, cu suma de 29 486 111 lei.

Procurorii au mai stabilit că, grupul criminal organizat, știind cu certitudine, că dețin ilicit producție agricolă în sumă de 92 216 820 MDL, în scop de a legaliza marfa procurată fără documente contabile, a creat o schema criminală, potrivit căreia prin persoane juridice și fizice interpuse, a lichefiat mijloacele bănești și a extras din terminale bancare mijloace financiare în sumă de 91 371 350 lei.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit faptul că fiecare membru al grupului criminal organizat avea rolul său prestabilit, astfel unii învinuiți aveau rolul de achiziționare a produselor agricole fără acte de proveniență, transmiteau informația despre tranzacțiile efectuate și primeau mijloace bănești lichefiate pentru achitarea cu producătorii agricoli.

Alți membri ai grupului criminal organizat primeau informația cu privire la produse agricole procurate fără documente contabile, în baza cărora întocmeau acte contabile fictive, cu scop de a legaliza marfa procurată și a extrage mijloace bănești în numerar din terminale bancare.

Urmărind scopul recuperării prejudiciului la solicitarea procurorilor PCCOCS, Instanța de judecată a dispus sechestrarea în beneficiul statului a bunurilor infracționale, obținute în rezultatul comiterii infracțiunilor incriminate în sumă de peste 12 mln. de lei.

Astfel de către procurori au fost remise în instanța de judecată 18 persoane fizice și 4 persoane juridice.

Dacă instanța de judecată îi va recunoaște vinovați de comiterea infracțiunilor incriminate, învinuiții riscă pedeapsa cu închisoare de până la 10 ani.

pccocspccocs
pccocspccocs

Noutăţile partenerilor

comentarii: