image
Sursa foto: jurnal.md

Studiu: Descentralizarea, democrația și autonomia locală - restanţele care frânează procesul de reforme în RM

Descentralizarea, democrația și autonomia locală sunt restanţele care frânează procesul de reforme în Republica Moldova, cerut de către partenerii de dezvoltare. Intentarea abuzivă a dosarelor penale, controlul excesiv din partea administraţiei centrale şi nerespectarea autonomiei financiare sunt principalele probleme cu care se confruntă aleşii locali. Sunt concluziile reprezentanților Congresului Autorităţlor Locale din Moldova, care au prezentat astăzi un raport de monitorizare a situației în teritoriu.

Autoritățile locale susțin că guvernarea de tip centralist și neglijarea autonomiei locale reprezintă o moștenire a regimului sovietic, iar în comparație cu standardele europene pentru buna guvernare se vede tot mai clar cât de mari sunt discrepanțele în materie de acces la justiție, servicii sociale și dezvoltare economică. Directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, afirmă că intentarea dosarelor penale este folosită deseori ca instrument de sancționare politică.

Chiar dacă de cele mai multe ori dosare penale intentate primarilor nu au o finalitate, ele sunt, totuşi, în măsură să compromită eforturile administraţiilor la nivel local.

Şi la capitolul autonomiei financiare au fost constatate mai multe probleme.

O altă problemă ţine de scutirea de taxe, stabilită de Parlament pentru anumiţi agenţi economici, astfel fiind afectate bugetele locale.

În concluzie, raportul prezentat de CALM constată că majoritatea zdrobitoare a obligațiilor Republicii Moldova în domeniul democrației locale, înscrise în Foaia de Parcurs privind implementarea Recomandării 322 a Consiliului Europei din 8 iulie 2016, nu au fost îndeplinite.

Studiul a fost realizat de CALM în colaborare cu IDIS Viitorul și a apărut cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: