image
Sursa foto: facebook/Alexandru Slusari

Alexandru Slusari: Nu este departe timpul când primarii care au semnat scrisoarea către UE vor blama regimul Plahotniuc

Nu este departe timpul când majoritatea primarilor, care au semnat prin șantaj scrisoarea adresată Uniunii Europene, vor blama regimul lui Plahotniuc, susține vicepreședintele Platformei Demnitate și Adevăr, Alexandru Slusari.

„Am citit atent "opera" mercenarilor lui Plahotniuc sub denumirea "scrisori colective ale primarilor și președinților de raioane", la care ultimii erau obligați să pună semnături. Mai multe lucruri despre această plângere colectivă am scris încă săptămâna trecută, deoarece Platforma DA cunoștea din timp despre hărțuirea autorităților locale în privința semnării acestui document. Însă n-am putut să nu reacționez la un pasaj prin care opoziției EXTRAPARLAMENTARE i se pune în cârcă multiple probleme despre formarea bugetelor locale”, a scris Alexandru Slusari pe Facebook.

Astfel, Alexandru Slusari a avut și un mesaj:

Mult nestimate Plahotniuc, cine ți-a încurcat să implementezi în 9 ani descentralizare reală financiară, administrativă și politică a țării, astfel încât ar fi asigurată autonomia financiară ale tuturor satelor și orașelor Moldovei? Pentru mine acest lucru este un vis și unul din dezideratele principale pentru care eu am intrat în politică.

Cine nu va permis să lăsați toate impozitele și taxele, cu excepția accizelor și TVA, la dispoziția primăriilor, inclusiv impozitele achitate de filiale/reprezentanțe ale băncilor, companiilor de asigurări, Moldtelecom, Moldova Gaz?

De ce nu admiteți depolitizarea gestionării fondurilor speciale bugetare (ecologic, eficiența energetică, dezvoltarea regională ect.) cu transmiterea administrării acestora reprezentanților autorităților locale?

Cum explicați că sute de mii de obiecte imobiliare ale unităților administrativ-teritoriale până în prezent nu sunt înregistrate și evaluate, ceea ce nu permite localităților să obțină venituri de la ele ?

Mai am zeci de întrebări concrete, legate de pași reali care demult ar trebui să fie făcuți în domeniul descentralizării, dar mă opresc aici. Eu cunosc foarte bine că dictatura tot timpul se bazează pe centralizarea excesivă.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: