image
Sursa foto: Jurnal.md

BERD și UE lansează linii noi de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii din Moldova

BERD și Uniunea Europeană lansează linii noi de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii din Republica Moldova prin intermediul a două bănci.

Împrumuturile în valoare de 5 milioane de euro fiecare sunt oferite prin intermediul liniei de creditare EU4Business-BERD și sunt însoțite de finanțare nerambursabilă din partea UE, care face parte din inițiativa EU4Business.

Fondurile sunt disponibile pentru investiții ce au scopul de a îmbunătăți calitatea și procesele de producere ale întreprinderilor din Moldova, și pentru a consolida poziția acestora pe piața UE. Exportatorii pot lua împrumuturi pentru a face investiții în vederea atingerii standardelor UE în domeniile protecției mediului, sănătății și siguranței, calității și inofensivității produselor.

Acordul de Asociere dintre Moldova și UE oferă întreprinderilor din Moldova un acces mai ușor la piața unică a UE.

Prin intermediul liniei de creditare EU4Business-BERD, disponibilă de asemenea în Georgia și Ucraina, BERD și UE sprijină eforturile companiilor de a deveni mai competitive, și de a comercializa produsele mai ușor pe piețele UE.

În total, cu finanțarea de astăzi, BERD a furnizat un volum de 55 de milioane de euro celor cinci bănci partenere din Moldova și a mobilizat 8,25 milioane de euro sub formă de granturi din partea UE, astfel oferind companiilor autohtone mai multe posibilități de finanțare.

Împrumuturile BERD pentru Victoriabank și MAIB vin în urma îmbunătățirii semnificative a guvernanței corporative a acestor două bănci. În octombrie 2018, BERD și două fonduri de capital private, Horizon și Invalda, au achiziționat un pachet majoritar de acțiuni la MAIB. La inceputul anului trecut, Banca Transilvania a preluat controlul la Victoriabank, unde BERD este un acționar minoritar.

Henry Russell, Directorul BERD pentru instituțiile financiare în Balcanii de Vest, Belarus, Moldova și Ucraina, a declarat: "Salutăm progresul Moldovei în sectorul bancar. Odată cu îmbunătățirea semnificativă a guvernanței corporative și a transparenței acționariatului în MAIB și Victoriabank, reluăm creditarea acestor bănci. Astfel ne propunem să extindem accesul la finanțare pentru companiile din Moldova".

Peter Michalko, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a comentat: "Aș dori să subliniez angajamentul UE de a sprijini IMM-urile ca element-cheie al dezvoltării economice incluzive. Acest obiectiv este evidențiat, de asemenea în acele 20 de livrabile ale Parteneriatului Estic pentru 2020, odată ce economia mai robustă oferă cetățenilor Republicii Moldova condiții de viață mai bune".

Serghei Cebotari, Președintele Comitetului de Conducere al MAIB, a adăugat: "Accesul la finanțare din fondurile EU4Business deschide noi oportunități pentru Moldova Agroindbank în vederea sprijinirii economiei naționale, în special a IMM-urilor. Sunt încrezător că prin intermediul împrumuturilor acordate de MAIB din resursele EU4Business, IMM-urile locale vor îmbunătăți calitatea bunurilor și serviciilor, asigurând astfel accesul lor pe piața UE. Odată cu semnarea acestui acord, MAIB va juca un rol și mai important în dezvoltarea economiei naționale".

Bogdan Pleșuvescu, Președintele Comitetului de Direcție al Victoriabank, a menționat: " Suntem profund onorați de încrederea pe care BERD o acordă băncii și ne bucurăm că eforturile depuse în ultimul an au fost recunoscute pe plan internațional. Cu acest credit important, Victoriabank va putea să-și diversifice produsele de creditare, oferind clienților acces la finanțare nerambursabilă și consultanță tehnică, dar și posibilitatea de adaptare a împrumuturilor conform necesităților IMM-urilor și ale întreprinderilor mai mari".

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova. De la începutul activităților sale în țară, Banca a investit 1,2 miliarde de euro în peste 125 de proiecte din sectorul financiar, cel agroalimentar, energetic, de producere și infrastructură.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: