image
Sursa foto: time.com

Germania: Victorie pentru tabăra de centru-drepta a lui Merkel; Verzii înregistrează o ascensiune fără precedent

Tabăra de centru-drepta a cancelarului german a obţinut o victorie în alegerile europene de duminică - în pofida unui scor slab istoric - şi este urmată de Verzi, care înregistrează o ascensiune fără precedent, potrivit unor sondaje realizate pentru televiziuni publice, relatează AFP citată de News.ro

Extrema dreaptă din AfD îşi atinge obiectivul, cu un scor de 10,5% (7,1% în 2014).

CDU-CSU ale Angelei Merkel, cu cap de listă Manfred Weber, candidat la preşedinţia Comisiei Europene (CE), sunt creditate cu 28% din voturi, cel mai slab scor din istoria lor în toate alegerile la nivel naţional.

”Este dezamăgitor”, a recunoscut comisarul european german Günther Oettinger la postul ARD.

Verzii sunt creditaţi cu un scor de 20,5-22% (10,7% în 2014), potrivit acestor anchete realizate la ieşirea din secţii de votare pentru ARD şi ZDF.

Social-democraţii (SPD), membri ai coaliţiei guvernamentale, sunt creditaţi cu un scor de 15,5%.

Într-o altă palmă, cel mai vechi partid din Germania se clasează duminică pe locul doi, după conservatori, în alegerile regionale din bastionul său din Bremen - un land pe care-l conduce la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

”Un rezultat amar”, a reacţionat, la relviziune, un lider social-democrat, Carsten Schneider.

Prezenţa la urne a crescut cu 11 puncte procentuale faţă de cea din 2014, la 59%.

Ascensiunea verzilor are loc în contextul în care tematica urgenţei luptei împotriva modificărilor climatice a devenit un subiect dominant în faţa incapacităţii Guvernului de a-şi organiza strategia şi a-şi atinge obiectivele în domeniul reducerii emisiiilor de gaze cu efect de seră.

Aproximativ 68% dintre germanii intervievaţi consideră, într-un sondaj recent, că s-a făcut prea puţin în faţa urgenţei luptei împotriva încălzirii globale.

Partidul ecologist, care s-a apropiat de centru în ultimii ani şi formează, în landuri, coaliţii atât cu dreapta, cât şi cu stânga, era creditat de mai multe săptămâni cu aproximativ 20% din intenţiile de vot în anchete de opinie.

”Este prima oară când modificările climatice joacă un rol într-un scrutin”, a notat la ARD Robert Habeck, liderul Verzilor germani.

”Acum trebuie să ne punem în practică (propunerile) cu privire la modificările climatice”, îşi exprimă satisfacţia capul de listă Ska Keller.

Alegerile europene din Germania marchează, astfel, o reuşită a ecologiştilor şi extremei drepte şi un eşec usturător al celor două mari partide care, din 1949, au condus întotdeauna - separat sau împreună - ţara.

La nivel naţional, aceste rezultate proaste riscă să aibă consecinţe în coaliţie, în contextul în care în SPD continuă să se ridice voci ce îndeamnă la o ieşire din Guvern, în toamnă, în pofida riscului provocării unor alegeri legislative anticipate.

Conducerile celor două mari partide urmează să se reunească luni pentru a trage concluziile acestui scrutin.

Slăbită de o serie de scoruri slabe în alegeri regionale, Angela Merkel a abandonat, la sfârşitul lui 2018, şefia partisului său şi a stat la distanţă de campania în vederea alegerilor europene.

Succesoarea şi preferata sa Annegret Kramp-Karrenbauer întâmpină dificultăţi, de atunci, în a convinge, iar popularitatea i s-a erodat.

O mare majoritate a germanilor vrea să o vadă pe Merkel rămânând cancelar până la sfârşitul mandatului, în 2021, însă coaliţia sa, GroKo, mulţumeşte doar 39% dintre persoanele intervievate, potrivit unui sondaj de referinţă Politbarometer.

Săptămâni fatidice se profilează, aşadar, întrucât trei regiuni din fosta Germanie de Est, în care AfD speră să obţină peste 20% din voturi, votează în seprembrie şi octombrie. Un scors slab al SPD şi CDU ar putea fi fatal Guvernului.

Un asemena deznodământ poate avea loc chiar mai devreme, în contextul în care social-democraţii urmează să facă bilanţul participării lor la guvernare în septembrie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: